ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een 24-jarige marinier S.N. uit Apeldoorn veroordeeld tot 27 maanden, waarvan zeven voorwaardelijk. De man had naar eigen zeggen uit ontzetting over de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september vorig jaar, een Turkse man uitgescholden en aangereden. Hij deed dat een maand na de ramp in zijn woonplaats.

Tegen de marinier was een celstraf van vijf jaar geëist. Een 22-jarige collega-militair, die bij de aanslag aanwezig was, moet van de rechtbank als leerstraf een cursus Alcohol en Verkeer volgen.

De twee mariniers maakten racistische en beledigende opmerkingen tegen de Turkse man, die zij op straat tegenkwamen. De Turk vroeg samen met een vriend om opheldering. Er vielen wat klappen, waarna de Turkse mannen wegliepen.

Even later reed de 24-jarige marinier de Turk van achteren aan. De man liep 21 botbreuken op. Hij is nog steeds bezig met revalidatie, aldus de officier van justitie in Arnhem.

De marinier reed na de aanrijding weg. Achteraf bleek dat beide militairen te veel hadden gedronken. De mariniers zijn inmiddels ontslagen.