KALAMATA - De rechtbank in het Griekse Kalamata heeft bepaald dat de twee Nederlandse en twaalf Britse vliegtuigspotters die daar terechtstaan, schuldig zijn aan het verzamelen van staatsgeheimen. De vliegtuigspotters zijn tot gevangenisstraffen tot drie jaar veroordeeld maar ze hoeven niet de cel in. De rechtbank in Kalamata heeft vrijdag direct na de veroordeling bepaald dat ze op vrije voeten blijven.
Britse

Zes Britten hebben eveneens drie jaar gekregen. Zes andere Britten zijn veroordeeld tot een jaar cel. De rechter bepaalde dat de Nederlanders en de zes Britten die ook drie jaar cel kregen, zich schuldig hebben gemaakt aan het 'illegaal verzamelen van staatsgeheimen'. De andere zes Britten, die lagere straffen kregen, zijn veroordeeld wegens medeplichtigheid.

De verdedigers van de veroordeelde spotters hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Ook hebben ze de rechtbank gevraagd om hun cliënten op vrije voeten te laten. Acht leden van de groep, onder wie de Nederlanders Patrick Dirksen en Frank Mink, werden aangeklaagd voor spionage en het in bezit hebben van aantekeningen over militaire vliegtuigen. De rest voor medeplichtigheid.

Naar verwachting zullen de vliegtuigspotters echter geen dag meer in de gevangenis doorbrengen. De formele gevangenisstraf van een tot vijf jaar wordt, gezien de aanklacht, meestal afbetaald of kwijtgescholden. De spotters hebben allen een vlucht naar huis voor dit weekeinde geboekt.

Spionnen

Dirksen (27) en Mink (28) werden op 8 november samen met de twaalf Britten bij Kalamata gearresteerd, omdat ze foto's maakten van een Griekse luchtmachtbasis. Volgens de Griekse autoriteiten waren ze aan het spioneren.

Aanklager Panagiotis Poulios: "Ze wisten dat deze informatie geheim was. Ze wisten dat ze het illegaal aan het verzamelen waren en ze wisten dat het de nationale veiligheid in gevaar kon brengen als het in de verkeerde handen zou vallen." Voor welk doel zij het vergaarden, is niet belangrijk, stelt hij.

De vliegtuigspotters zeggen onschuldig te zijn. Ze zouden voor hun hobby foto's van vliegtuigen hebben gemaakt. Daarbij maakten ze aantekeningen. Volgens de advocaten van de spotters en getuigen staat de informatie die de groep verzamelde, ook in boeken en op internet. Ze hadden een officiële uitnodiging om in Kalamata naar vliegtuigen te kijken, aldus de verdachten.

De spotters kwamen eerder op 14 december 2001 op borgtocht vrij. Per persoon moest er ruim 14.000 euro worden betaald. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schoot dit geld voor.

/NIEUWSProces tegen vliegtuigspotters van start