CRAWFORD - De Amerikaanse president Bush heeft Israël nogmaals opgeroepen zich volledig terug te trekken uit de Palestijnse autonome gebieden. Hij verklaarde dat na een ontmoeting op zijn buitenverblijf met de Saudische kroonprins Abdullah. De twee spraken vijf uur met elkaar.

"Israël moet zijn terugtrekking voltooien en die moet een vreedzame oplossing bevatten voor Ramallah en Bethlehem, aldus de Amerikaanse president in Texas. Hij refereerde daarbij aan de wekenlange omsingeling van het hoofdkwartier van de Palestijnse president Arafat en het beleg van de Geboortekerk in Bethlehem.

De Palestijnen moeten op hun beurt meer doen om het terrorisme een halt toe te roepen, aldus Bush, die zijn gesprekken met kroonprins Abdullah als zeer vriendschappelijk betitelde. Ze bevestigden de goede relatie tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Staten, zei de Amerikaan.

De Saudische kroonprins is de opsteller van een vredesplan voor het Midden-Oosten. Dat plan houdt in dat de Arabische staten hun relaties met Israël normaliseren, op voorwaarde dat Israël de bezette gebieden verlaat.

Olie als wapen

Abdullah zou tijdens de ontmoeting duidelijk hebben verklaard dat zijn land niet het 'oliewapen' zal inzetten om druk uit te oefenen op het Amerikaanse beleid ten aanzien van het Midden-Oosten. Voor de bijeenkomst had Saudi-Arabië duidelijk gemaakt dat ze van Washington sterkere druk op de Israëlische premier Sharon verwacht.

The New York Times tekende uit kringen rond Abdullah op dat de kroonprins Bush zou waarschuwen voor verslechterende betrekkingen als de VS Sharon niet tot matiging zouden manen. Riyadh zou zelfs overwegen het zware middel olie als wapen in te zetten om dit af te dwingen, aldus de krant.

Jenin

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vast aan het tijdschema van de onderzoeksmissie die de gebeurtenissen in het vluchtelingenkamp van Jenin moet bekijken. De Russische voorzitter van de Veiligheidsraad, Lavrov, bevestigde donderdagavond dat het team gewoon voor het eind van de week in het Midden-Oosten arriveert.

De VN-missie arriveerde donderdag in het hoofdkantoor van de volkenorganisatie in New York om Israëlische diplomaten bij te praten over de missie. Jeruzalem heeft moeite met de samenstelling van het onderzoeksteam. Israël verbrak dinsdag het akkoord dat het gesloten had met de VN over de komst van de missie.

Legeroperatie

Het Israëlische leger heeft vrijdagochtend vroeg weer nieuwe acties uitgevoerd. Troepen trokken met met ongeveer vijftien tanks en pantserwagens de Palestijnse stad Qalqilya en drie nabijgelegen dorpen binnen. Soldaten verrichten er huiszoekingen.

Het Israëlische leger heeft de operatie inmiddels bevestigd. Dertien Palestijnen, verdacht van "het uitvoeren van terreuracties", zijn opgepakt, aldus een woordvoerder. Het is de tweede keer dat het leger Qalqilya binnentrekt sinds het zich op 9 april uit de stad terugtrok.

/DOSSIERMidden-Oosten