PSV heeft zich woensdagavond verzekerd van de wintertitel in de eredivisie door thuis met 4-3 te winnen van Feyenoord in een zeer boeiende topper.

Memphis Depay maakte in blessuretijd de winnende treffer voor de thuisploeg nadat Luuk de Jong de eerste drie treffers voor PSV had gemaakt.

Feyenoord gaf twee keer een voorsprong weg, maar leek door een treffer van Colin Kazim-Richards in de 88e minuut nog een punt te pakken. PSV sloeg in minuut 93 alsnog toe.

De Eindhovenaren staan nu vier punten voor op nummer twee Ajax met nog een speelronde op het programma voor de winterstop. Feyenoord is de nummer vier met twaalf punten achterstand op de koploper.

Overtreding

De Rotterdammers, spelend zonder de zieke Jean-Paul Boëtius, kwamen met name in de eerste helft goed voor de dag. Met snel combinatiespel waren de aanvallers van Feyenoord een plaag voor de matige defensie van PSV.

Al in de dertiende minuut wist Manu daarvan te profiteren door op aangeven van Jordy Clasie de 0-1 te maken. Dat had Feyenoord wel te danken aan Jeffrey Bruma, want de verdediger van PSV gleed de inzet van Manu knullig in eigen goal.

De ploeg van coach Fred Rutten kon slechts negen minuten genieten van die voorsprong. Op dat moment maakte De Jong gelijk, al leek de aanvalsleider van PSV daarbij een overtreding te maken op Terence Kongolo.

De Brabanders kende vervolgens een sterke fase waarin Georginio Wijnaldum, die jaren voor Feyenoord speelde, de lat raakte. Aan de andere kant profiteerde Karim El Ahmadi vervolgens vlak voor rust van opnieuw een prachtige pass van Clasie en tekende voor de 1-2.

Slotoffensief

Het begin van de tweede helft verliep relatief rustig totdat PSV na 55 minuten spelen besloot aan te zetten. Het leverde het elftal van trainer Phillip Cocu prompt twee treffers op in een tijdsbestek van vier minuten.

Beide keren was De Jong koppend trefzeker, eerst uit een corner van Depay en daarna op een voorzet van Jetro Willems. Feyenoord leek vervolgens de kracht te ontberen voor een slotoffensief, maar kwam in de slotfase toch nog op 3-3 via Kazim-Richards.

Terwijl de bezoekers het punt al wilden vieren, werd er achterin te veel ruimte weggeven. Daar profiteerde invaller Florian Jozefzoon van en zijn tikje naar Depay leverde PSV de winst op.

De Jong dolgelukkig met hattrick: 'Dit kan niet meer stuk' I Rutten: 'Kuipers geeft fout bij eerste goal toe' I Bekijk de stand in de eredivisie