AMSTERDAM - In New York zijn donderdag zeker vijftig mensen gewond geraakt doordat een acht verdiepingen tellend gebouw gedeeltelijk instortte. Enkele gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. Het gaat om een tragisch ongeluk, zo heeft de burgemeester van de stad, Michael Bloomberg, donderdagavond verklaard.

Meer dan vijftig mensen raakten gewond, van wie velen brandwonden opliepen. Zes mensen zouden in kritieke toestand verkeren. In het gebouw waren kantoren en een technische school (Apex Technical School) gevestigd waar onder meer koelkasten en auto's werden gerepareerd.

Functionarissen zeiden dat op het moment van de explosie loodgieters in een kelder bezig waren met de boiler. "Misschien dat dat er iets mee te maken heeft", aldus een functionaris tegenover de tv-zender CNN. Een brandweeerman zei dat het mogelijk een gasexplosie is geweest. Na de explosie brak er voor zover bekend geen brand uit.

De straat ligt vol met glas en puin. De politie heeft de omgeving afgegrendeld, waardoor het verkeer in het zuiden van Manhattan vast kwam te zitten. De brandweer heeft meer dan honderd man ingezet.

Getuigen zeiden eerst een explosie te hebben gehoord, waarna het gebouw in het stadsdeel Chelsea in Manhattan instortte. Direct na de explosie brak er onder omstanders even paniek uit, omdat men dacht aan een nieuwe aanslag.