DEN HAAG - De demonstratie van Molukkers donderdag in Den Haag is gedurende korte tijd uit de hand gelopen. Een groep van ruim honderd, meest jonge RMS-aanhangers, wilde na afloop van de officiële demonstratie verder protesteren en trok op in de richting van het Provinciehuis.

Volgens een van de organisatoren van de betoging, G. Makatita, is de demonstratie uit de hand gelopen uit onvrede over het Nederlandse beleid."De regering doet te weinig om er voor te zorgen dat er een interventiemacht op de Molukken komt om de mensen daar te beschermen", zegt hij.

"De jongeren voelen zich niet serieus genomen en wilden laten zien dat het volgens hen echt menens is. Daarbij komt ook dat er weer onlusten op Ambon zijn waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Die informatie kwam donderdagochtend door en dat heeft de gemoederen extra verhit."

Menens

De politie slaagde er aanvankelijk niet in hen tegen te houden. Ook de eigen ordedienst van de demonstratie had de jongeren niet onder controle. Arrestatie-eenheden van de politie hebben verschillende aanhoudingen verricht onder Molukkers die met de auto vertrokken.

Op de Zuid-Hollandlaan reden politiebusjes auto's klem en ook uit auto's die de parkeergarage onder het Malieveld verlieten heeft de politie demonstranten gehaald. De Mobiele Eenheid probeerde de Molukkers tegen te houden, maar de demonstranten braken door hun cordon heen. De Molukse demonstranten bekogelden de politie met allerlei voorwerpen, waaronder stukken stoeptegel.

De ME hergroepeerde snel en vormde een dubbele linie om te voorkomen dat de Molukkers verder zouden trekken. De eigen Molukse ordedienst slaagde er daarna in de demonstranten onder controle te krijgen en hen te bewegen naar het Malieveld te gaan.

Even na 13.00 uur werd het weer rustig in de omgeving van het Malieveld. Met bussen vertrokken de meeste demonstranten naar sportcentrum De Uithof in Den Haag. Daar werd donderdagmiddag een herdenking van de proclamatie van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) gehouden.