In het water bij Rio de Janeiro is een 'superbacterie' gevonden. Onderzoekers zeggen dat de bacterie resistent is voor antibiotica.

En dat terwijl olympische sporters in 2016 in het Braziliaanse water onder meer moeten zeilen en windsurfen.

De superbacterie wordt doorgaans alleen gevonden in ziekenhuisafval, maar komt nu dus ook voor op onder meer Flamengo Beach.

De onderzoekers zeggen dat dat komt doordat 70 procent van het afvalwater uit de stad in de Baai van Guanabara komt. In die oceaanbaai worden de olympische wedstrijden gehouden.

Onhaalbaar

Mensen die besmet raken met de bacterie, kunnen ziek worden. Ze kunnen onder meer urineweg-, maag- en longinfecties krijgen. In het ergste geval moeten ze worden opgenomen in het ziekenhuis, waar artsen alleen medicijnen kunnen gebruiken die niet zo vaak worden gebruikt.

Rio de Janeiro had beloofd dat de baai schoon zou zijn tegen de tijd dat de Olympische Zomerspelen van 2016 worden gehouden.

Maar eerder dit jaar bekende de stad al dat dat onhaalbaar is. Er lekte zelfs uit dat de stad verwacht het water hooguit 50 procent schoner te krijgen.

Dode huisdieren

Een jaar geleden trokken olympische surfers al aan de bel bij het IOC na een wedstrijd in de wateren van Rio. ''Het is echt supersmerig'', zei regerend olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe toen. ''Als je erin springt, kom je eruit met olie op je lijf. Je moet heel goed douchen als je thuiskomt.''

Van Rijsselberghe vergeleek de olympische locatie met een grote afvalput. ''Het ligt er vol met plastic, met dode huisdieren, meubels. Ik vind het echt zorgwekkend. Het ziet er vies uit, ook door de groene alg.''

''De zee daarentegen is mooi en helder blauw water. Maar helaas worden waarschijnlijk drie van de vijf olympische banen in de baai aangelegd. Daar word ik niet vrolijk van.''