HARFSEN - De grootste heteluchtballon ter wereld is donderdagmiddag om kwart over drie geland in het Belgische Hansbeke, vlakbij Gent.

Het was de bedoeling vanuit Engeland naar Gelderland te varen, maar door technische problemen is dat niet gelukt. Toch is de recordpoging volgens de eigenaar A3 Ballon geslaagd. Het is de eerste keer dat een dergelijk grote luchtballon over de Noordzee is gevaren.

De reusachtige ballon, die even hoog is als een flat met twintig verdiepingen, vertrok donderdagochtend om tien over acht Nederlandse tijd uit het Engelse graafschap Kent.

De tocht verliep vanaf het begin anders dan verwacht. Door een verkeerde windrichting dreef de ballon niet naar de Nederlandse kust, maar naar de Noord-Franse havenstad Duinkerken.

Daar zijn de ballonvaarders gedaald naar een luchtlaag met een zuidwestelijke windrichting, om zo alsnog via België koers te kunnen zetten naar Nederland.

Zichtbaar

De ballonvaarders besloten hun tocht af te breken omdat twee transponders het begaven. De transponders waren nodig om het gevaarte zichtbaar te maken voor de radar.

Omdat de ballon door de bewolking vanaf de grond niet meer zichtbaar was, vond de luchtverkeersleiding van vliegveld Zaventem bij Brussel het te gevaarlijk door te gaan met de missie.

"Het is erg jammer dat de ballon niet dichter in de buurt is geland", aldus een woordvoerder van A3 Ballon in Harfsen. "Maar gelukkig is iedereen veilig en zijn de records op afstand, hoogte en tijd toch gebroken."

Parachute

In de buurt van Duinkerken sprongen rond 12.30 uur volgens plan twee parachutisten uit de ballon. Zij hadden speciale vleugelpakken aan, waarmee ze over een grote afstand naar beneden zijn gezweefd. De ene parachutist is geland bij Oostende, de andere bij de eveneens Belgische badplaats Middelkerke.

Het bedrijf A3 Ballon in Harfsen (tussen Zutphen en Deventer) voert al jaren strijd om de grootste heteluchtballon ter wereld te hebben. Al twee keer eerder moest het een nieuwe recordballon maken, omdat er in het buitenland grotere exemplaren waren vervaardigd.

De reuzenballon gaat nu vanuit België op twee trailers naar Harfsen. Daar zal hij voor passagiers worden ingezet. "Helaas lukt dat niet morgen al wegens de slechte weersvoorspellingen", aldus de woordvoerder.