NEW YORK - De Amerikaanse ex-president Bill Clinton zal begin volgende week een bypassoperatie ondergaan. Clinton werd vrijdag met pijn in zijn borst in een ziekenhuis in New York opgenomen, maar zei vrijdagavond (lokale tijd) tegen CNN zich 'geweldig' te voelen.

Uit röntgenfoto's was gebleken dat er in een bloedvat een "belangrijke" blokkade was ontstaan, aldus de 58-jarige ex-president. Het gevaar was volgens Clinton zo groot dat als hij de operatie niet zou ondergaan "er een kans van vrijwel 100 procent is dat ik een hartaanval zal krijgen". Een deel van het probleem zou genetische oorzaken hebben. Maar de vaatvernauwing is ook te wijten "aan die jaren dat ik te onoplettend was met wat ik at".

'Beetje bang'

"Ik denk dat ik een beetje bang ben, maar niet veel", aldus Clinton. In een verwijzing naar de poging van zijn opvolger, George Bush, om herkozen te worden: "De Republikeinen zijn niet de enigen die nog eens vier jaar willen."

Zijn vrouw Hillary Rodham Clinton zei eerder op de avond dat Clinton zich erg goed voelde. "Hij verslaat ons allemaal met kaarten en de andere spelletjes die we spelen." Hillary Clinton voegde er aan toe dat tot aan de operatie geen informatie meer wordt verstrekt over de situatie van haar man die tot januari 2001 acht jaar president was van de Verenigde Staten.

De 58-jarige Clinton ligt in het Columbia Presbytarian Hospital in Manhattan. Hij had zich donderdag al met die klachten in het ziekenhuis gemeld en was na onderzoek weer naar huis gegaan.

Junkfood

CNN meldde van een vriend van Clinton te hebben vernomen dat de ex-president nog nooit eerder hartproblemen heeft gehad. Wel zou in een medisch rapport van 2001 staan dat Clintons cholesterolgehalte en bloeddruk te hoog waren. Tijdens zijn presidentschap had Clinton de reputatie vaak junkfood te eten. Daarna is hij echter afgevallen. In een talkshow zei hij tegen Oprah Winfrey dat hij het South Beach-dieet, een koolhydratenarmdieet, volgde.