DEN HAAG - De Nederlandse gezondheidsautoriteiten zijn op zoek naar een Nederlandse man die in het zuidwesten van het land mogelijk is gebeten door een hondsdolle puppy. De man, een lifter op weg naar de Franse stad Royan, heeft als voornaam Johannes, Josef of Jos en komt uit Utrecht. Hij heeft in de haven van Bordeaux het zieke hondje en de eigenaar ontmoet.

Het hondje was door een inwoner van Bordeaux op 22 juli vanuit Marokko Frankrijk binnengesmokkeld. Eind augustus overleed het beestje aan hondsdolheid. In de periode van 2 tot 21 augustus was de puppy besmettelijk.

Hondsdolheid kan door een beet van een ziek dier worden overgebracht op mensen. Het virus tast het zenuwstelsel aan en veroorzaakt verlammingen. De ziekte is dodelijk als het niet in een vroeg stadium wordt behandeld.

De Europese Commissie heeft eind augustus alle EU-lidstaten gewaarschuwd in verband met het hondsdolle hondje. De eigenaar heeft in het zuidwesten van Frankrijk met zijn hond veel populaire en lokale festivals bezocht, waar over het algemeen ook veel toeristen komen. De Nederlander is een van de acht mensen die nog door de Franse autoriteiten gezocht worden.