Een 27-jarige vader uit Spijkenisse is vrijdag vrijgesproken van doodslag op zijn vijf maanden oude dochtertje, vorig jaar november in Utrecht.

De rechtbank zegt "met niet voldoende zekerheid te hebben kunnen vaststellen" dat de vader degene is geweest die zijn kindje de fatale verwondingen heeft toegebracht.

Op 5 november vorig jaar belde hij 112, omdat zijn dochtertje niet meer ademde. Ambulancemedewerkers hebben het baby'tje vervolgens gereanimeerd, beademd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zij overleed de volgende dag alsnog.

De rechtbank concludeert samen met deskundigen dat het kindje is bezweken aan de gevolgen van (hersen)letsel dat door iemand is aangericht. Uit onderzoek kan echter niet worden vastgesteld, wanneer de fatale verwondingen zijn toegebracht.

Vier jaar

"De verdachte was die bewuste middag niet de hele tijd alleen met zijn dochtertje in de woning aanwezig", concluderen de rechters. "De rechtbank kan daarom niet met voldoende zekerheid vaststellen dat het verdachte moet zijn geweest."

De aanklager had vier jaar cel geëist. Die concludeerde dat de vader zijn dochtertje flink door elkaar had geschud.

'Geen normale val'

Volgens de officier van justitie zijn de verwondingen bij de baby tussen 15.00 en 15.30 uur ontstaan. Die kunnen niet worden verklaard door een normale val.

Het meisje lag bovendien op bed en was altijd gezond geweest. Daarom moet haar vader verantwoordelijk voor de dood van zijn dochtertje zijn, meende het Openbaar Ministerie (OM).

Hij heeft het niet gewild, stelde het OM. Maar de vader kon wel weten dat een baby van vijf maanden kwetsbaar is.