IJMUIDEN - Door een combinatie van springtij en de (sterke) westenwind was de zee in de laatste dagen levensgevaarlijk voor minder geoefende zwemmers. In de afgelopen zeven dagen zijn drie mensen bij de kust verdronken. De verraderlijke situatie houdt nog enkele dagen aan, aldus de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM ) vrijdag.

De volle maan zorgt voor een groot verschil tussen eb en vloed. "Het hoog water is extra hoog, laag water extra laag", verklaarde een woordvoerder van de KNRM vrijdag. "Er gaat tussen die momenten extra water heen en weer". De sterke wind van zee stuwt nog meer water naar de kust, waardoor hoge golven en een krachtige onderstroom ontstaan.

Hoge golven werpen de zwemmer omver, hij gaat kopje onder waarna de onderstroom hem van de kust wegtrekt. Dat herhaalt zich een paar keer. "Mensen die niet goed kunnen zwemmen, raken in paniek en de kans op verdrinking is dan erg groot."

Gele vlag

Reddingsbrigades adviseren mensen die toch in zee willen, om zich goed op de hoogte te laten brengen van de situatie. Bij westenwind hangt hoe dan ook de gele vlag uit die duidt op gevaarlijk zwemweer. Ter hoogte van strekdammen waarschuwen borden voor de gevaren.

Ook vorig jaar rond deze tijd kenden de reddingsbrigades een piekdrukte. "Het seizoen nadert zijn einde, de wind neemt toe, het water is heerlijk warm", somt een woordvoerder van Reddingsbrigades Nederland de relevante factoren op.

Duitser

Zaterdag verdronk voor de kust van Callantsoog een 75-jarige Duitser. Bij Hoek van Holland haalde de reddingsbrigade woensdagmiddag een verdronken 18-jarige Duitse uit zee en een dag later verdronk er een 60-jarige man die een andere zwemmer in nood te hulp was geschoten.