Rusland heeft een systeem ontwikkeld waardoor sporters massaal worden aangespoord en geholpen om doping te gebruiken in de jacht op internationaal succes.

Dat is de conclusie van de documentaire Geheimsache Doping, wie Rusland seine Sieger macht, die woensdag is uitgezonden door de Duitse televisiezender ARD.

Maker Hajo Seppelt laat Russische topsporters aan het woord en zij spreken over massaal dopinggebruik. Ook zijn er beelden te zien, vaak opgenomen met een verborgen camera, en geluidsfragmenten te horen die duiden op een door de overheid gesteund dopingprogramma.

De betrapte discuswerpster Yevgeniya Petsjerina zegt dat '99 procent van de Russische atleten gebruikt'. "Het is systematisch. Je kunt in Rusland alles krijgen wat je wilt", aldus Petsjerina.

Instructies overheid

Vitaliy Stepanov, een voormalig medewerker van het Russisch anti-dopingagentschap RUSADA, vertelt hoe atleten worden aangespoord om doping te gebruiken. "Coaches en officials zeggen tegen sporters dat zonder doping doelen niet bereikt kunnen worden", aldus Stepanov, die drie jaar voor RUSADA werkte.

Volgens Stepanov hoeven goede atleten in eigen land vervolgens niet te vrezen voor een positieve test. RUSADA zou instructies krijgen van de overheid. 

"Onbekende atleten werden direct geschorst bij een positieve dopingtest. Maar bij een bekende sporter of een groot talent zeiden ze dat er sprake was van een 'fout in de test', waarna er geen vervolg aan werd gegeven."

Betaling

Stepanovs vrouw, voormalig 800 meter-loopster Julia Stepanova, heeft met een verborgen camera opgenomen hoe zij verboden middelen krijgt van haar trainer Vladimir Kazarin. Het gaat om anabole steroïde oxandrolon. Kazarin raadt haar aan om ook epo te gebruiken.

Stepanova: "De trainers krijgen ingehamerd dat te doen en ze hameren het er vervolgens bij de atleten in. Die realiseren zich niet eens dat ze iets onrechtmatigs doen door een verboden preparaat te gebruiken.''

Naast Kazarin zouden veel meer coaches en ook artsen een kwalijke rol spelen door sporters aan te sporen doping te gebruiken. Ook zouden zij al dan niet tegen betaling positieve dopingtests kunnen laten verdwijnen.

WADA spreekt van 'alarmerende situatie' in Rusland