BESLAN - Het aantal Tsjetsjeense gijzelnemers dat uit het schoolcomplex in Beslan zou zijn gevlucht is nog steeds onduidelijk. Volgens ooggetuigen zouden een onbekend aantal gijzelnemers zich hebben verschanst in een nabijgelegen woonwijk.

Het Russische persbureau Itar-Tass meldde vrijdagochtend dat enkele gijzelnemers naar het zuiden van de stad zijn gevlucht. Zeker dertien gijzelnemers probeerden vrijdag uit te breken en door de wachtende menigte te vluchten.

Ze werden op hun vlucht beschoten door Russische militairen die het schoolgebouw omsingeld hielden, aldus het persbureau. Rondom het schoolgebouw zouden mijnen zijn gelegd door de terroristen. Volgens onbevestigde berichten hebben de terroristen op hun vlucht gijzelaars meegenomen. Zeker tien gijzelnemers zouden bij gevechten zijn gedood.

Enkele terroristen zijn in zeker twee auto's gevlucht. Twee van hen waren vrouwen die kleren van gegijzelde vrouwen hadden aangetrokken, aldus de lokale radio. Russische troepen doorzoeken het schoolgebouw en de omgeving, op zoek naar de gijzelnemers. Een nog onbekend aantal is gearresteerd.

Grens gesloten

De Russische deelrepubliek Ingoesjetië heeft vrijdag zijn grens met Noord-Ossetië gesloten om daarvandaan vluchtende gijzelnemers tegen te kunnen houden. De terroristen sloegen op de vlucht toen de school waarin zij honderden gijzelaars vasthielden, werd bestormd.

Een woordvoerster van het Ingoesjetische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat tot sluiting van de grens was besloten, zodra bekend was geworden dat er gijzelnemers waren ontkomen. Ingoesjetië ligt tussen Noord-Ossetië en het separatistische Tsjetsjenië, waar de gijzelnemers vermoedelijk vandaan komen.

De grootste groep zou proberen via het zuiden van Beslan (waar de school staat) te vluchten in de richting van de hoofdstad Vladikavkaz. Andere ontsnapte gijzelnemers, onder wie vrouwelijke zelfmoordterroristen, proberen volgens de woordvoerster weg te komen door zich schuil te houden in de menigte bevrijde gijzelaars.