AMSTERDAM - Als opwarmer voor het Prinsengrachtconcert is zaterdagmiddag in Amsterdam het Kinderprinsengrachtconcert gegeven. Presentator Sipke-Jan Bousema ontving vier jonge mucisi en hun helden. De kindermuzikanten werden begeleid door het Haydn-jeugdstrijkorkest. Hun helden waren Mozart, Romeo, Paul de Leeuw en Karel Kraayenhof.

Later op de avond, om 20.00 uur, begint het 21e Prinsengrachtconcert. Het eerste anderhalf uur is ingeruimd voor internationaal, jong muzikaal talent. Tegen 21.30 uur zal de Peruaanse tenor Juan Diego Florez het podium aan de gracht betreden. De tenor is voor het eerst in Nederland. Hij zal onder meer aria's van Rossini en Bellini zingen. De Amerikaanse pianist Vincenzo Scalera begeleidt de tenor.

Vorig jaar trok het concert 20.000 bezoekers. De dekschuit, waar het ooit allemaal mee begon, is vervangen door een ponton. Technici zijn dagen bezig geweest het geluid en de lichten in orde te maken. Maar de meeste belangstellenden kunnen de muzikanten alleen horen.

Een glimp opvangen van het podium is alleen weggelegd voor de vroege vogels die de hele dag al met hun boot in de gracht liggen, of zij die zich bijtijds langs het water hebben opgesteld.

Het verkeer op het water wordt in goede banen geleid door het Korps Landelijke Politiediensten. Dat zien er op toe dat de muziekliefhebbers op de boten zich gedragen. Wie te veel alcohol drinkt, zal even moeten blazen, aldus een politiewoordvoerder.