WASHINGTON - Israël mag het dan ontkennen, maar het land spioneert nog steeds in de Verenigde Staten. Agenten proberen Amerikaanse functionarissen over te halen te spioneren en geheime documenten te pakken te krijgen. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen vrijdag gezegd in The Los Angeles Times .

De federale recherche FBI onderzoekt volgens de krant nu al enige tijd of een medewerker van het ministerie van Defensie (Pentagon) en pro-Israël-lobbyisten belangrijke en zeer geheime documenten aan Israël hebben doorgespeeld. De belangrijkste nationale veiligheidsadviseurs zijn op de hoogte van dat onderzoek. De informatie gaat over Iran en zou naar Israël zijn doorgespeeld via het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

President Bush en zijn nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice hebben de AIPAC meerdere malen geprezen, vooral voor publicaties over Irans nucleaire ambities. AIPAC heeft ontkend iets fout te hebben gedaan.

Ook wordt onderzocht, volgens de Washington Post van vrijdag, of via het Pentagon informatie is uitgelekt naar de Iraakse politicus Ahmed Chalabi. Chalabi genoot eerder dit jaar als informant en lobbyist de (financiële) steun van het Amerikaanse ministerie van Defensie en vice-president Dick Cheney. Inmiddels is hij uit Washingtons gratie gevallen omdat de regering hem ervan verdenkt vertrouwelijke informatie aan Iran te hebben doorgegeven.

De FBI heeft de afgelopen jaren veel Israëlische diplomaten, geheim agenten en anderen in de VS gevolgd. De dienst volgt overigens regelmatig buitenlandse diplomaten die in Amerika werken. Israël is de trouwste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten.