KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft de Nederlandse profclubs opnieuw moeten aanspreken op de omgang met homo-acceptatie.

De preses riep vorig jaar december na de bondsvergadering al op om open te staan voor voorlichtingen op dat gebied en moest dat nu weer doen.

De preses riep vorig jaar december na de bondsvergadering al op om open te staan voor voorlichtingen op dat gebied en moest dat nu weer doen.

"Ik heb ervoor gepleit om de deuren open te stellen als ik met de Blankenstein Foundation langs wil komen om over dit onderwerp te praten. Dat was een herhaalde oproep, want er was een beetje weerstand", aldus Van Praag tegen NU.nl.

De oproep had het gewenste effect aangezien diverse directeuren van betaald voetbaclubs na de vergadering op eigen initiatief aangaven het plan te ondersteunen. De bezoeken worden voor 2015 ingepland.

"Ik heb begrepen dat iedereen dit zich aantrekt en dat wij bijzonder welkom zijn. Waar het om gaat is dat tien procent van de Nederlandse bevolking homoseksueel is. Wij vragen helemaal geen statement of iets dergelijks van betaald voetbalclubs, maar men moet er intern voor open staan."

Onderzoek

In een onderzoek van spelersvakbond VVCS en de Blankenstein Foundation, vernoemd naar de oud-scheidsrechter en homo-activist John Blankenstein, kwam vorige maand naar buiten dat tachtig procent van de betaalde spelers in Nederland vindt dat het moeilijk is voor homoseksuele profvoetballers om uit de kast te komen.

"Die uitkomst heeft ons niet verbaasd en we gaan nu afspraken maken met veel clubs om met spelers, jeugdtrainers en directieleden over dit onderwerp te praten."

"Ik weet heus wel dat het geen enkel probleem is wanneer er profspelers zouden zijn die homoseksueel zijn, maar er moet een klimaat heersen waarin voetballers daarvoor durven uit te komen."

De John Blankenstein Foundation laat in een reactie weten tevreden te zijn met de voortgang. "De gesloten deuren waar we de afgelopen jaren tevergeefs op klopten, gaan open. Behalve ADO Den Haag en MVV hebben de clubs nog geen inzet getoond bij dit onderwerp en dat gaat nu wel gebeuren."

Van Oostveen rekent op plaatsing EK met Hiddink I KNVB wil Jupiler League 'facelift' geven met voetbalpiramide