BESLAN - De gijzeling van Russische kinderen, hun ouders en leerkrachten op een school in de deelrepubliek Noord-Ossetië is vrijdag uitgelopen op een bloedbad. Vermoedelijk meer dan 200 mensen vonden de dood toen een speciale eenheid van de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB het complex binnendrong. Volgens de jongste schattingen van de autoriteiten raakten ruim 700 mensen gewond. De gevechten rondom de school in Noord-Ossetië zijn inmiddels voorbij.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB heeft vrijdagavond de operatie tegen de gijzelnemers in een school in Beslan afgerond. Dat meldde de Russische zender NTV. Bijna alle leden van het pro-Tsjetsjeense commando zouden zijn geliquideerd en enkele anderen zijn gearresteerd.


De bestorming van de school was niet gepland

Gijzeldrama

Het gijzeldrama ging vrijdag zijn derde dag in. Kort voor 11 uur klonken bij het gebouw twee luide explosies. Daarna is vrijwel voortdurend geschoten. Talloze kinderen, veelal naakt of in ondergoed, en volwassenen kwamen naar buiten. Ambulances voerden gewonden af. Boven het gebouw vlogen gevechtshelikopters. Een uur later zijn Russische militairen het pand binnengegaan en namen de controle over het gebouw. De beschietingen gingen daarna echter door.

De bestorming van de school was niet gepland. Dat heeft de Russische veiligheidsdienst vrijdag gezegd. "Ik wil benadrukken dat er geen militaire actie was gepland. We wilden verder praten'', aldus het regionale hoofd van de FSB.

Artsen zijn met brancards naar binnen gegaan. Drie gepantserde militaire voertuigen met commando's zijn naar de school opgetrokken. Volgens het persbureau Itar-Tass hebben Russische militairen eerder op de ochtend een groot gat geblazen in de muur van het schoolgebouw, waardoor veel kinderen konden ontsnappen.

Onduidelijkheid bestaat er over het aantal gijzelnemers dat de dood heeft gevonden, gearresteerd of nog voortvluchtig is. Spraken de Russen eerst nog van minstens twintig dode terroristen onder wie tien Arabieren, latere schattingen lijken lager uit te vallen. Ook was er aanvankelijk sprake van dat dertien terroristen zouden zijn ontkomen maar vrijdagavond laat was dat getal bijgesteld naar vier. Veiligheidstroepen zouden verscheidene gijzelnemers levend hebben gepakt.

Gijzelnemers

De ontknoping zou zijn begonnen toen de terroristen toestemming gaven om enkele lichamen uit het gebouw te halen. Enkele gijzelnemers zouden op dat moment hebben willen ontvluchten. Een groep kinderen maakte gebruik van de verwarring en wist te ontsnappen. Daarop begonnen de gijzelnemers te schieten. Enkele terroristen hebben volgens het Russische persbureau Interfax geprobeerd uit te breken en door de wachtende menigte te vluchten. Volgens getuigen hebben zij daarbij kinderen als menselijk schild gebruikt.

Enkele uren eerder hadden de autoriteiten nog gezegd de school niet te bestormen. In de school hielden Tsjetsjeense terroristen sinds woensdag honderden ouders, leerkrachten en kinderen gegijzeld. De autoriteiten houden het op 354 gegijzelden, maar ontsnapte en vrijgelaten getuigen spreken van een aantal van 1500. De terroristen weigerden twee dagen lang voedsel, water en medicijnen.

Volgens president Aleksandr Dzasochov van Noord-Ossetië eisen zij de onafhankelijkheid van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Maar de Tsjetsjeense rebellenleider Maschadov heeft ontkend dat zijn mensen achter de gijzeling zitten.

Woensdag vielen de terroristen het schoolgebouw binnen. Daar waren op dat moment honderden ouders, leerkrachten en kinderen aanwezig. President Poetin zei donderdag dat er alles aan werd gedaan om een bloedbad te voorkomen. Vrijgelaten gijzelaars zeggen dat de gewapende groep mogelijk bestaat uit veertig mannen en vrouwen.

Reactie minister Bot

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft, als voorzitter van de EU, namens zijn collega's vrijdag zijn medeleven uitgesproken met de nabestaanden van de slachtoffers.

In een verklaring stelt Bot namens de EU dat hij het betreurt dat de gijzelingscrisis niet vreedzaam kon worden opgelost. Verder spreekt hij zijn begrip uit voor "het moeilijke dilemma waarmee de Russische regering zich geconfronteerd zag".

Balkenende: 'Heel triest'

Premier Balkenende heeft de Russische president Poetin een brief gestuurd om hem zijn medeleven te betuigen met de afloop van het gijzelingsdrama in het Zuid-Russische Beslan. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie noemde Balkenende de gebeurtenissen "heel triest".

Terrorisme is volgens de premier altijd "volstrekt verwerpelijk", maar als er kinderen bij betrokken zijn is dat nog schrijnender. "Als je de ontreddering bij die kinderen ziet snijdt dat je door je ziel."