EINDHOVEN - De politie onderzoekt de activiteiten van een neppatiënt. De tot nu toe onbekende man liet zich in juni met allerlei ernstige klachten opnemen in het Eindhovense Catharinaziekenhuis . Vermoedelijk mankeerde hij echter niets. Toen het ziekenhuis begin augustus argwaan kreeg, verdween de man spoorloos.

Omdat de 'patiënt' mogelijk ook elders actief is geweest, bekijkt de politie nog welk korps het onderzoek gaat coördineren. Een woordvoerster van de Eindhovense politie heeft dit vrijdag gezegd. Het Catharinaziekenhuis heeft aangifte gedaan van oplichting.

Het Eindhovense ziekenhuis nam de man op omdat hij neurologische klachten had en overtuigend overkwam, aldus een woordvoerder. De argwaan nam volgens hem echter gaandeweg toe, temeer daar de verdachte met allerlei zielige verhalen geld aftroggelde van andere patiënten.

De man heeft in het ziekenhuis allerlei onderzoeken ondergaan. Daardoor is een schadepost ontstaan van ongeveer 50.000 euro, aldus de woordvoerder. Hij sluit niet uit dat de man mogelijk lijdt aan het syndroom van Münchhausen. Dat is een stoornis waarbij mensen ziekten nabootsen. "Het kan echter evengoed iets anders zijn."