DEN HAAG - Zwaargewichten uit de VVD-gelederen hebben vrijdag het besluit van de rebelse Geert Wilders om in de Tweede Kamer te blijven zitten scherp veroordeeld. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) noemde het "gelegaliseerde diefstal en uitermate onbehoorlijk".

Ook minister Kamp (Defensie) noemde het "niet fraai dat je zo in de Kamer blijft zitten". Kamp heeft deze week nog een verwoede poging gedaan om "zijn maatje" Wilders op andere gedachten te brengen. Maar het was hem niet gelukt.

Toch heeft hij niet het gevoel dat Wilders een "eigen politieke agenda" voerde. Fractievoorzitter Van Aartsen had hem en Hirsi Ali veel ruimte gegeven. "Hirsi heeft een evenwicht gevonden, Wilders niet", constateerde Kamp. Op de vraag of het verstandig is fractiegenoten zoveel vrijheid te geven, wilde Kamp nog niet ingaan. "Aan een antwoord daarop ben ik nog niet toe."

Eigen mening

Hoogervorst noemde het juist de kracht van de VVD dat er altijd ruimte is voor een eigen mening. Maar wat Wilders deed was "zo buitensporig", dat had hij nog nooit eerder meegemaakt. De bewindsman heeft evenmin tot nu toe meegemaakt dat iemand zich van de VVD-fractie afscheidde en toch in de Kamer bleef zitten. "Hij is door de VVD binnengehaald. Als hij zo principieel is, zou hij niet op onze kosten in de Kamer moeten willen blijven zitten."

Hoogervorst vindt het bovendien niet meer goed in deze tijd passen, dat ons staatsbestel deze mogelijkheid openlaat. "Vroeger was dat misschien niet zo'n probleem, maar in deze tijd is dat minder gewenst. Misschien wordt het tijd de regels aan te passen." Kamp is overigens niet bang dat Wilders zijn partij veel schade zal berokkenen. "De afgelopen dertig jaar hebben rechtse partijen als de Boerenpartij, de Centrumpartij en de LPF laten zien dat ze alleen maar kunnen ruziën."

Zelf zal hij er alles aan blijven doen om te voorkomen dat zijn partij schade oploopt. "En dat zal ik blijven doen tot het eind van mijn politieke carrière."

FORUM
In samenwerking met de Vara hebben wij een forum over dit onderwerp.

Hier hier om het forum te bekijken