BESLAN - Zalina knuffelt haar zoontje Alan (2) die tegen haar buik ligt te slapen. Alan is het kind dat Zalina uit de school in het Russische Noord-Ossetië wist te redden, haar 6-jarige dochtertje moest ze achterlaten. Een tiental moeders werd door de gijzelaars voor die onmenselijke keuze geplaatst, aldus de Los Angeles Times vrijdag.

De jonge moeder mocht donderdag het zwaar belegerde schoolgebouw verlaten, samen met enkele andere vrouwen. De gijzelnemers lieten 26 vrouwen en kinderen gaan. De moeders mochten maar één kind meenemen. Daarover verkeert Zalina (27) nog steeds in een shock. "Hoe kon ik kiezen? Mensen zeggen dat ze blij zijn dat Alan en ik naar buiten konden, maar hoe kan ik gelukkig zijn als mijn dochtertje nog binnen is."

Vertrekken

De vrouw zegt in de krant dat de gijzelnemers zichzelf bekendmaakten als Tsjetsjeniërs. "Ze willen ons alleen laten gaan als de (Russische) troepen uit Tsjetsjenië vertrekken." Volgens Zalina zijn er zeker duizend volwassenen en kinderen in het pand, en niet 354 waar de autoriteiten vanuit gaan.

Gymzaal

Woensdag bracht Zalina haar dochter naar school. Toen ze de aanvallers de school zag binnenrennen, verstopte ze zich met haar dochter en zoon in een klaslokaal, maar al snel werden ze ontdekt en met alle andere gijzelaars naar de gymzaal gebracht. "Iedereen moest zitten en toen begonnen ze overal boobytraps te plaatsen. Ze hebben veel geweren en explosieven." Aanvankelijk mocht iedereen uit de kraan drinken, maar toen de terroristen doorkregen dat er geen hoge functionarissen kwamen onderhandelen, werd dat verboden.

Melkpoeder

De vele baby's zijn gevoed met een beetje melkpoeder. Om frisse lucht te krijgen, zijn de ramen van de gymzaal ingegooid. Vlak na de inval zijn volgens Zalina twintig mannen uit de gymzaal geleid. Een dag later kwamen er tien terug. De volwassen gijzelaars gaan ervan uit dat de mannen zijn gedood. Twee vrouwelijke gijzelnemers hebben zich vermoedelijk opgeblazen. Hun daad werd tegenover de gijzelaars geprezen door de mannelijke terroristen. Volgens Zalina zijn de terroristen zeer nerveus, rennen ze rond en bedreigen de gijzelaars.

Baby's

Enkele moeders kregen toestemming hun baby in een koelere ruimte, met water, te voeden. Deze groep mocht donderdag vertrekken, maar al snel bleek dat ze elk maar een van hun kinderen mochten meenemen. Zalina had Alan en Alana bij zich en probeerde Alana aan haar schoonzusje te geven, die net zou doen alsof zij de moeder van het meisje was. De terroristen doorzagen dat echter en sleepten het dochtertje weg. "Eentje zei dat ik moest kiezen of moest blijven en dat ze ons dan allemaal zouden doodschieten."