AMSTERDAM - Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat bij bakken, braden en frituren de kankerverwekkende stof acrylamide kan ontstaan, meldt het Algemeen Dagblad donderdag. Volgens een woordvoerster van de Keuringsdienst van Waren (RIVM) is er echter geen reden tot paniek, maar moeten de signalen uit Zweden wel serieus worden genomen.
Algemeen Dagblad
RIVM

De betreffende stof ontstaat bij het verhitten van koolhydraten, stellen de wetenschappers. Mensen die bijvoorbeeld chips, friet, cornflakes en bepaalde broodsoorten in grote hoeveelheden eten, zouden een verhoogde kans lopen op het krijgen van kanker. De stof moet echter in zeer hoge doseringen worden geconsumeerd om echt gevaarlijk te kunnen worden.

Niettemin schatten de Zweedse wetenschappers dat door acrylamide jaarlijks enkele honderden mensen in Zweden kanker krijgen. Zij benadrukken dat mensen meer gekookt voedsel tot zich moeten nemen, zoals groenten. De publicatie van het onderzoeksrapport leidde dinsdag tot een lichte golf van paniek onder de Zweedse bevolking.

Het RIVM gaat zal een onderzoek instellen en een risicoanalyse maken.