BAIKONUR/MOSKOU - Drie astronauten, onder wie de Zuid-Afrikaanse ruimtetoerist Mark Shuttleworth, zijn donderdag vertrokken voor een bezoek aan het ruimtestation ISS.

De 28-jarige Shuttleworth is de tweede toerist die een reis door de ruimte heeft gekocht. De eerste was de miljonair Dennis Tito, een jaar geleden. De prijs van een ticket is niet officieel bekendgemaakt, maar de Russische kranten houden het erop dat de Zuid-Afrikaanse internetondernemer er ruim 20 miljoen euro voor heeft betaald.

De Russische raket vertrok donderdag vanaf het ruimtevaartcentrum Baikonoer in Kazachstan. Deze Sojoez TM-34 is met succes in een baan om de aarde gebracht, zo meldde het Russische ruimtevaartcentrum. De raket keert op 5 mei terug op aarde.

Behalve Shuttleworth is de 37-jarige Amerikaan Roberto Vittori aan boord. Ook voor hem is het de eerste ruimtevlucht. De gezagvoerder is een Rus, de 40-jarige Yuri Gidzenko, die al twee keer eerder in de ruimte is geweest.

Anders dan Dennis Tito zal Shuttleworth niet alleen kiekjes maken van zichzelf en van de aarde. Hij krijgt aan boord ook een aantal wetenschappelijke taken, zoals testen die te maken hebben met de bestrijding van aids.

/NIEUWSTweede ruimtetoerist klaar voor lancering (video)Akkoord over tweede ruimtetoerist