Ajax is er dinsdagavond niet in geslaagd punten te pakken bij Paris Saint-Germain. De ploeg van trainer Frank de Boer verloor het vijfde groepsduel in de Champions League met 3-1 van de Franse kampioen.

Een treffer van Zlatan Ibrahimovic en twee van Edinson Cavani zorgden voor de zege van de Parijzenaren, die al zeker waren van overwintering in de Champions League. Davy Klaassen was namens Ajax trefzeker. Ruim twee maanden geleden hield Ajax PSG in de Arena nog knap op 1-1.

In het andere duel dinsdag in groep F verloor APOEL Nicosia thuis met 4-0 van FC Barcelona, waardoor de nederlaag in Parijs geen ernstige gevolgen heeft voor Ajax. De ploeg van trainer Frank de Boer blijft derde in de groep met twee punten, de Cyprioten volgen met een punt minder.

In de laatste groepsronde op 10 december mogen beide ploegen in een rechtstreeks duel in de Arena gaan uitmaken wie als derde eindigt en zo een ticket bemachtigt voor de zestiende finales van de Europa League. Ajax heeft aan een gelijkspel voldoende om te overwinteren.

Geschutter

Ajax zal tegen APOEL waarschijnlijk weer starten met Joël Veltman en Niklas Moisander. Tegen PSG verving Stefano Denswil zoals verwacht de geschorste Veltman en hij kreeg centraal achterin verrassend Mike van der Hoorn naast zich. Moisander, die bij een gele kaart geschorst zou zijn voor APOEL, begon op de bank.

De wijzigingen hadden onder meer tot gevolg dat De Boer het jongste Ajax-elftal in tien jaar het veld instuurde in de Champions League. Echt getest werd de jonge ploeg niet in de beginfase in Parc des Princes. Cavani wist zich wel een keer te onttrekken aan Van der Hoorn, maar zijn artistieke hakje leidde tot niets.

Halverwege de eerste helft leidde geschutter achterin wel tot een grote kans voor PSG. Denswil verspeelde de bal aan Ibrahimovic, die Ezequiel Lavezzi op Jasper Cillessen afstuurde. De Argentijn slaagde er echter niet in de Ajax-doelman te passeren.

Video: Reactie Ibrahimovic na de wedstrijd

Uitbraak

De kans van Lavezzi kwam juist op een moment dat Ajax grip op de wedstrijd leek te krijgen. De Amsterdammers wisten met aardig spel PSG vast te zetten op eigen helft, maar in de laatste fase ontbrak steeds de finesse en het overzicht om echt gevaarlijk te worden.

Dat overzicht was er een minuut of tien voor rust wel bij de aanvallers van de thuisploeg en dat kwam Ajax meteen duur te staan. Lavezzi ontsnapte bij een uitbraak aan buitenspel en zette Cavani voor een leeg doel, waarna de Uruguayaan simpel de 1-0 binnen schoof.

Gesterkt door de voorsprong werd PSG gevaarlijker. Maar ook Ajax legde op slag van rust nog een aardige combinatie op de mat, die leidde tot een schot van de opgekomen Ricardo van Rhijn. De poging van de rechtsback vloog ver naast, waardoor de ploeg van De Boer met een 1-0 achterstand de rust in ging.

Vallende kopbal

Zonder wissels in de rust bleef Ajax ook aan het begin van de tweede helft voetballend aardig op de been in Parijs. Probleem was echter dat dat aanvankelijk opnieuw niet leidde tot grote kansen. PSG probeerde het vooral via de counter, maar ook dat leverde weinig gevaar.

Pas halverwege de tweede helft wist Ajax eindelijk een keer een bal op doel te krijgen, maar prompt was het wel meteen raak. Ricardo Kishna, die de voorkeur kreeg boven Anwar El Ghazi, leverde een prima voorzet af op Klaassen. Met een vallende kopbal tekende de middenvelder vervolgens fraai voor de 1-1.

De gelijkmaker leek Ajax kracht te geven. Een schot van Van Rhijn was een stuk beter dan voor de rust, maar nog altijd niet op doel. Ook een fraaie vrije trap van Lasse Schöne was net iets te hoog.

Ajax rook even aan een zege in Parijs, maar dat duurde maar een paar minuten. Het was Ibrahimovic die orde op zaken stelde door weg te draaien bij Van der Hoorn en de 2-1 binnen te schieten. In de slotfase werd het zelfs nog erger voor Ajax. Cavani profiteerde van een fout van invaller Niki Zimling en schoof de 3-1 eindstand op het scorebord.

Ajax vreest voor ernstige knieblessure Boilesen | De Boer: 'Ben flink tekeergegaan in de rust'