Lewis Hamilton heeft zich zondag gekroond tot wereldkampioen in de Formule 1. De 29-jarige Brit van Mercedes deed dat in stijl door de afsluitende Grand Prix in Abu Dhabi te winnen.

Hamiltons teammaat en titelrivaal Nico Rosberg eindigde op het Yas Marina Circuit als veertiende (buiten de punten) als gevolg van elektronische problemen aan de Mercedes.

Op het podium in Abu Dhabi werd Hamilton vergezeld door Felipe Massa (Williams) en Valtteri Bottas (Williams).

Het is de tweede keer dat Hamilton de titel in de koningsklasse van de autosport verovert. De 29-jarige Brit toonde zich eerder in 2008 de sterkste, destijds in dienst van McLaren.

Voorafgaand aan de race koesterde Hamilton een voorsprong van zeventien punten op Rosberg. Door het systeem van dubbele punten (met 50 punten voor de winnaar) in de laatste Grand Prix was de Brit echter nog lang niet zeker van de eindzege, mede omdat Rosberg van pole position begon.

Uitstekende start

De Duitser moest zijn eerste plek echter meteen inleveren door een uitstekende start van Hamilton. Zoals in bijna elke race dit seizoen zetten de coureurs van Mercedes de concurrentie snel op achterstand.

Van de coureurs van Red Bull Racing hadden ze helemaal geen last; Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo begonnen in de pitstraat omdat de auto die ze tijdens de kwalificatie gebruikten niet aan de eisen voldeed. Ricciardo besloot een knappe inhaalrace nog wel als vierde.

Na de eerste serie pitstops had Hamilton een voorsprong van drie seconden op Rosberg. Terwijl de avond langzaam viel over Abu Dhabi liepen de titelpretendenten verder uit op de rest van het veld.

De Grand Prix van Abu Dhabi in beeld

Lewis Hamilton heeft zich zondag gekroond tot wereldkampioen in de Formule 1. © ANP
De 29-jarige Brit van Mercedes deed dat in stijl door de afsluitende Grand Prix in Abu Dhabi te winnen. © ANP
Hamiltons teammaat en titelrivaal Nico Rosberg eindigde op het Yas Marina Circuit als veertiende (buiten de punten) als gevolg van elektronische problemen aan de Mercedes. © ANP
Op het podium in Abu Dhabi werd Hamilton vergezeld door Felipe Massa (Williams) en Valtteri Bottas (Williams). © ANP
Hamilton beleefde een perfecte start. © ANP
De laatste groepsfoto van het seizoen. © ANP
Rosberg had in ronde 1 moeite om de Williams-coureurs achter zich te houden. © ANP
Zoals in bijna elke race dit seizoen liepen de coureurs van Mercedes snel uit op de concurrentie. © ANP
Fernando Alonso reed zijn laatste race namens Ferrari. © ANP
Op zijn beurt nam Sebastian Vettel afscheid van Red Bull Racing. © ANP
Door elektronische problemen viel Rosberg terug. © ANP
Hamilton reed de race geroutineerd uit. © ANP
'Deze titel is specialer dan mijn eerste titel', meldde Hamilton. © ANP
'Ik heb hier geen woorden voor, het is ongelooflijk.' © ANP
Hamilton won dit seizoen elf Grands Prix, liefst zes meer dan Rosberg. Ricciardo schreef de overige drie races op zijn naam. © ANP
Op korte termijn gaan Mercedes en Hamilton onderhandelen over een nieuw contract. © ANP
Zijn huidige verbintenis loopt eind 2015 af. © ANP
Hamilton is de zestiende meervoudige wereldkampioen in de Formule 1. © ANP
Massa was heel blij met zijn tweede plaats. © ANP

In de 26e ronde moest Rosberg zijn WK-aspiraties begraven. Als gevolg van elektronische problemen (ERS-systeem) verloor hij snel de aansluiting met Hamilton en werd hij gepasseerd door Massa.

Hamilton dook in de 32e ronde voor het laatst naar binnen, waardoor Massa even aan de leiding ging. Na de laatste pitstop reed Hamilton de race geroutineerd uit. De Brit heroverde in de 44e ronde bovendien de koppositie nadat Massa naar binnen ging.

Ondertussen gaf Rosberg door verschillende technische problemen nog veel meer terrein prijs op zijn teammaat. De Duitser wilde de race per se uitrijden en slaagde in die missie.

Dominant

De race in Abu Dhabi was het sluitstuk van een seizoen waarin Hamilton en Rosberg bijna elke Grand Prix domineerden. Al vroeg was duidelijk dat er een einde zou komen aan de hegemonie van het Red Bull Racing van Vettel.

Rosberg ging na twaalf van de negentien Grands Prix aan de leiding in het klassement. De Duitser won de openingsrace in Australië en eindigde daarna bijna constant in de top twee.

Een iets mindere periode in de nazomer brak Rosberg op. Op 21 september veroverde Hamilton de macht door te zegevieren in Singapore.

Enkele weken later stelde Mercedes in Rusland al de constructeurstitel veilig, waarna alle aandacht definitief uitging naar de strijd tussen Hamilton en Rosberg.

Hamilton won dit seizoen elf Grands Prix, liefst zes meer dan Rosberg. Ricciardo schreef de overige drie races op zijn naam.

Overzicht: De spannende titelstrijd tussen Hamilton en Rosberg | Rosberg vindt dat Hamilton wereldtitel verdient