LOS ANGELES - De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag voor de tiende keer een voorwaardelijke vrijlating afgewezen van een van de meest beruchte misdadigers in de wereld, Charles Manson. De crimineel zit een levenslange gevangenisstraf uit in de staat Californië omdat hij in 1969 volgelingen aanzette tot veelvoudige moord.
Charles Manson

Justitie weigert de 67-jarige gevangene voorwaardelijk in vrijheid te stellen omdat hij zich in de gevangenis ernstig zou hebben misdragen.

Vijf jaar geleden kwam Manson voor de negende keer in aanmerking voor een hoorzitting voor een mogelijke vrijlating. Sindsdien heeft hij zeventien ernstige overtredingen van de regels van de Corcoran-gevangenis begaan, aldus een functionaris van de penitentiaire inrichting.

Verschrikkelijke gevangene

Manson zou een bot wapen hebben gehad en gedreigd hebben personeel van Corcoran te verwonden of te doden. Ook is hij in 1997 veroordeeld voor poging tot brandstichting omdat hij zijn matras in brand probeerde te steken, aldus de functionaris.

Een officier van justitie van Los Angeles, Stephen Kay, omschreef Manson als een "verschrikkelijke gevangene". Zijn dossier bevat tal van incidenten zoals het slaan en bespugen van en het gooien van koffie naar bewakers. "Hij is niet echt veel veranderd sinds 1969 of 1970", aldus Kay.

Polanski

Manson kreeg aanvankelijk de doodstraf omdat hij achter de brute moord op zeven personen zat, onder wie de hoogzwangere
Sharon Tate
Roman Polanski

Zijn doodvonnis werd echter omgezet in levenslang toen het hooggerechtshof van Californië de doodstraf ongrondwettelijk verklaarde.