BERLIJN - De Duitse president Rau heeft zaterdag alle Duitsers opgeroepen solidair te zijn met de door overstromingen getroffen burgers. In een televisietoespraak toonde Rau, die net een bezoek had gebracht aan de getroffen gebieden in de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt, zich geschokt over de verwoestingen die het water had veroorzaakt.

Geld storten

De president prees de inzet van alle hulpverleners en reddingswerkers, maar riep ook alle andere Duitsers op om hun solidariteit te tonen, onder meer door het storten van geld. Heel veel mensen hebben alles verloren, zei Rau. De verwoestingen zijn zeer groot en de wederopbouw zal lang duren en veel geld kosten, aldus de president.

Schuldige

Volgens Rau is het verkeerd om nu al een schuldige aan te wijzen van de overstromingen. Ook vroeger zorgde het klimaat geregeld voor rampen. Maar de president wil wel dat wordt uitgezocht welk aandeel de mens heeft in het huidige drama.

Bewustere omgang met energieverbruik

”De fouten die de mensen in de afgelopen decennia hebben gemaakt, moeten wij door vastberaden politieke actie rechtzetten”, aldus Rau. Hij zei daarbij te denken aan veranderingen in de rivieroevers, maar ook aan een bewustere omgang met het energieverbruik.

Zandzakken

Duitsland kan overigens ook al rekenen op internationale hulp. Volgens de krant Welt am Sonntag heeft voorzitter Prodi van de Europese Commissie aan CDU-kandidaat Edmund Stoiber toegezegd ”alle mogelijkheden voor hulp te benutten”. Volgens de krant zou het gaan om een bedrag van tussen de 1 en 2 miljard euro. De Franse president Chirac zegde bondskanselier Schröder schriftelijk hulp toe. Ook Spanje ze te willen helpen met de wederopbouw. Verscheidene andere landen hebben al zandzakken en andere apparatuur naar de getroffen gebieden gestuurd.