De stakers hebben zo een dubbel inkomen: zowel van de vakbond als van de extra opdrachtgever

UTRECHT -Dat is de langste werkonderbreking sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar record of niet, de bouwbonden hebben tot nu toe nog helemaal niets bereikt. Ze zitten nog niet eens aan de onderhandelingstafel.

Bekijk video

Enkele aannemers hebben gemerkt dat sommige stakende bouwvakkers elders aan het bijklussen zijn. De stakers hebben zo een dubbel inkomen: zowel van de vakbond als van de extra opdrachtgever.

Een woordvoerder van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB): "Ondernemers hebben ontdekt dat hun stakende werknemers dan bijvoorbeeld in hetzelfde dorp aan de slag zijn. Dat kan zwartwerk zijn of bijklussen bij vrienden."

De woordvoerder kan niet inschatten om hoeveel bijklussende stakers het gaat. Volgens de vakbonden hebben momenteel 13.500 van de 180.000 bouwvakkers het werk neergelegd. De acties duren inmiddels 25 werkdagen, de langste bouwstaking ooit.

De werkgevers benadrukken dat het tegelijk de smalste staking ooit is. "Het aantal gestaakte werkuren is nog niet 13 procent van de vorige staking in 1995. Dat wil zeggen dat er nog zeven keer zo lang gestaakt moet worden voor hetzelfde effect", aldus de AVBB-woordvoerder.

Vergeleken met de vorige staking zijn er minder bedrijven waar personeelsleden staken. Het aantal is ruim een derde lager en komt op zo'n 600 bedrijven, ofwel 7 procent van het totaal.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer