HILVERSUM - De Zilveren Nipkowschijf is dit jaar toegekend aan het televisiepraatprogramma Barend & Van Dorp. Spijkers met Koppen kreeg de Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma. Dat heeft het juryberaad van de Stichting Nipkow, bestaande uit omroepcritici uit de schrijvende pers, woensdag besloten.
De Zilveren Nipkowschijf

De jury noemt Barend & Van Dorp "een spraakmakend en vaak controversieel dagelijks programma met beide voeten in de actualiteit. Het programma wordt gemaakt met grote volhardenheid en met een grote mate van chemie tussen de vaste presentatoren Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder."

Spijkers met Koppen verdient de Zilveren Reismicrofoon omdat het al jarenlang met succes een speelse formule koppelt aan intelligente presentatie en een losse sfeer, waarbij het tevens een kweekvijver vormt voor actueel cabaret, aldus het juryrapport.

Eervolle vermeldingen waren er dit jaar voor de dramaserie van De Enclave, over het drama dat zich in Srebrenica afspeelde en voor Radio 1-correspondente Sjifra Herschberg. Zij maakte grote indruk met uitgebalanceerde berichtgeving over het Midden Oosten-conflict. De winnaars krijgen de prijzen, bestaande uit een schijf en een microfoon, op 22 mei tijdens het televisiefestival INPUT 2002 in Rotterdam overhandigd.

De Zilveren Nipkowschijf bestaat al sinds 1961. Bekende winnaars waren onder anderen Kees van Kooten en Wim de Bie, Rudi Carrell en het team van J.J. de Bom. De prijs is vernoemd naar de Duitse televisiepionier Paul Gottlieb Nipkow (1860-1940) die al in 1883, nog voordat de radio zijn intrede deed, experimenteerde met televisie.