Het Nederlands elftal heeft zondagavond met 6-0 van Letland gewonnen en daarmee voorkomen dat bondscoach Guus Hiddink opstapt.

Het was een cruciale overwinning van Oranje in de EK-kwalificatiecampagne, nadat de ploeg uit de eerste drie wedstrijden in groep A slechts drie punten pakte.

Hiddink had daarom aangekondigd dat hij zou vertrekken bij puntenverlies tegen de Letten. Dat moment kwam tijdens het duel in de Amsterdam Arena geen moment dichtbij.

Nederland was veel te sterk en zette de nummer 99 van de wereld al voor rust opzij. Na 45 minuten stond het 3-0 en kon Hiddink opgelucht ademhalen.

Omsingeling

Het gretige Oranje omsingelde de Letten vanaf de aftrap en zocht telkens snel de vleugels, waar Arjen Robben en Ibrahim Afellay vaak ongrijpbaar waren.

Afellay raakte na twee minuten al de paal en luttele minuten later opende aanvoerder Robin van Persie de score. Hij kopte raak na een goede voorzet van Robben. De tweede Oranje-goal kwam twintig minuten later van de voet van Robben zelf. Met zijn sterke linkerbeen krulde hij de bal over keeper Aleksandrs Kolinko heen.

Op slag van rust tikte Klaas-Jan Huntelaar, die centraal voorin een duo vormde met Van Persie, de derde treffer binnen. De spits van Schalke 04 was tot dat moment weinig in het spel voorgekomen, maar bij de eerste goede voorzet die hij vanaf de zijkant kreeg, kwam hij bij de eerste paal voor zijn man en was het raak.

De zwakke opponent kon hier nauwelijks iets tegenover stellen, al mocht Valerijs Sabala bij een 1-0 voorsprong voor Nederland wel een keer in kansrijke positie koppen. De Let knikte over.

Eenrichtingsverkeer

Verder had Letland niets in te brengen en bleef de Oranje-defensie, die na de met 3-2 verloren oefenwedstrijd tegen Mexico woensdag fel bekritiseerd werd, eenvoudig overeind. De enige tegenvaller voor de thuisploeg was het geblesseerd uitvallen van Daley Blind na twintig minuten.

In de tweede helft bleef het eenrichtingsverkeer. Doordat keeper Kolinko een paar keer in de weg lag en Robben een keer de lat raakte, liet het volgende Nederlandse doelpunt lang op zich wachten, maar in de slotfase liep Nederland toch nog verder uit.

Jeffrey Bruma mocht zijn eerste interlandgoal maken, waarna de absolute uitblinker Robben voor het slotakkoord leek te zorgen. Vlak voor tijd schoot ook Huntelaar echter nog zijn tweede van de avond binnen.

Zes punten

Nederland staat nu met zes punten uit vier wedstrijden steviger op de derde plaats in de poule A. Tsjechië versloeg later op de avond IJsland (2-1), waardoor de Tsjechen met twaalf punten alleen aan kop gaan. IJsland volgt op drie punten.

De nummer één en twee van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Hetzelfde geldt voor de beste nummer drie. De andere nummers drie spelen play-offs om de laatste vier tickets.

Op 28 maart volgend jaar speelt Oranje pas het volgende duel in de EK-kwalificatiereeks, thuis tegen Turkije.

Hiddink blijft vaag over toekomst bij Nederlands elftal | Huntelaar geniet van 'mooie wedstrijd' Nederlands elftal | Letse bondscoach: 'Troffen Oranje op het verkeerde moment'