WENEN - Jean-Marie Le Pen, de Franse presidentskandidaat die het in de tweede verkiezingsronde opneemt tegen de huidige president Jacques Chirac, wil Jörg Haider ontmoeten.

Haider is de voormalige leider van de extreemrechtse FPÖ in Oostenrijk. De Franse leider van het extreemrechtse Front National uit zijn wens in het Oostenrijkse weekblad News, dat donderdag verschijnt.

"Ik heb altijd de indruk gehad dat meneer Haider erg voorzichtig was in het contact zoeken met ons. Toch zouden we concrete gemeenschappelijke doelen moeten bespreken", zei Le Pen.

Van de woordvoerder van Haider, de gouverneur van de provincie Karinthië, was woensdagmiddag nog geen reactie vernomen. Dinsdag had de FPÖ, bij monde van Haider zelf, die nog wel voor de partij actief is, elke verwantschap met Le Pen en zijn Front National ontkend.

Een andere woordvoerder van de FPÖ zei dat er "overduidelijke verschillen" in de programma's van de beide partijen zijn. Politieke analisten in Oostenrijk zijn echter van mening dat de twee partijen wel degelijk dezelfde ideologie hebben.

/NIEUWSChirac weigert debat met Le Pen