Het Nederlands elftal heeft woensdagavond wederom een nederlaag geleden. Mexico was tijdens een oefenduel in de Amsterdam Arena met 3-2 te sterk.

Het was een nieuwe tik voor de kwakkelende formatie van bondscoach Guus Hiddink, die het zondag in hetzelfde stadion opneemt tegen Letland. Hiddink kondigde afgelopen week al aan op te stappen als Oranje dat belangrijke EK-kwalificatieduel niet wint.

Mexico en Nederland maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van. Beide ploegen hadden wat recht te zetten, Nederland vanwege de slechte prestaties in de afgelopen interlands en Mexico omdat het zich wilde revancheren voor de uitschakeling door Oranje in de achtste finales van het afgelopen WK. 

Het gretige Mexico probeerde Nederland vroeg af te jagen en hanteerde zelf een hoog baltempo. Met beweeglijke spelers als Carlos Vela, Hector Herrera, Javier Hernandez en PSV'er Andres Guardado had Oranje het lastig.

Tegenvaller

De Mexicaanse aanvalsdrift leverde al in de achtste minuut een voorsprong op voor de gasten. Uitgerekend Jetro Willems, die na lange afwezigheid een nieuwe kans kreeg in Oranje, liet zich binnendoor kloppen door Herrera. Op aangeven van de middenvelder kon Vela vervolgens prachtig van afstand raak schieten.

Na de vijfde 1-0 achterstand op rij gooide de equipe van Hiddink de schroom van zich af. Dat gold met name voor de vleugelspelers Memphis Depay en de vaak ongrijpbare Arjen Robben, die door de Mexicaanse fans stevig werd uitgefloten vanwege zijn valpartijen in het onderlinge WK-duel. Nederland voetbalde zich steeds vaker onder de druk uit. Wel was het geblesseerd uitvallen van Ron Vlaar na 24 minuten een tegenvaller.

Het was desondanks een klein wonder dat het bij rust niet al gelijk stond, want Robben, Depay, Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar konden meer dan eens in kansrijke positie schieten of koppen. Zo mikte Depay oog in oog met keeper Guillermo Ochoa over en werkte Huntelaar na een corner een doorgekopte bal voor een leeg doel naast.

Vroeg in de tweede helft kwam de op dat moment verdiende gelijkmaker toch, via een fenomenale volley van Sneijder, die op het WK ook al de 1-1 maakte tegen de Mexicanen. Dit keer was het echter niet de aanzet tot een Oranje-zege, want Mexico bleef gevaarlijk en de Nederlandse defensie rammelde.

Afgestraft

Dat bleek al vlak na de 1-1 toen 'Chicharito' Hernandez na een Mexicaanse vrije trap volledig vrij kon inkoppen. Hij mikte over. Dezelfde Hernandez dacht na een klein uur dat hij wel zou scoren, maar een geweldige reflex van doelman Tim Krul voorkwam de 2-1. Die viel na een dik uur spelen alsnog toen Nederland in defensief opzicht weer schutterde. 

De arme Willems speelde de bal rond de middellijn te kort op Daley Blind en dat werd door de Mexicanen keihard afgestraft. De pass van Willems werd onderschept, waarna FC Twente-speler Jesus Corona zijn teamgenoot Vela vond. Die schoot vanaf de rand van het strafschopgebied zijn tweede doelpunt van de avond binnen.

Nog geen zeven minuten later stond het al weer 3-1 voor de Mexicanen toen de buitenspelval van Oranje volledig mislukte. Stefan de Vrij stond ver achter de andere verdedigers, waardoor de vrijstaande Hernandez eenvoudig kon worden aangespeeld door Guardado. De aanvaller van Real Madrid omspeelde Krul en tikte binnen.

Het lukte Nederland om zich weer op te richten en in aanvallend opzicht vol gas te geven. Blind maakte er via een van richting veranderd afstandsschot 3-2 van, maar ondanks kansen voor invallers Georginio Wijnaldum en Quincy Promes kon een nieuwe nederlaag niet meer worden afgewend.

Video: reacties Nederlands elftal op nederlaag
Video: reacties Nederlands elftal op nederlaag

Hiddink baalt van defensief geschutter Oranje I Robben woedend over 'domme fouten' Oranje | Hiddink moet Vlaar waarschijnlijk missen tegen Letland