ROTTERDAM - De politie heeft woensdagochtend op verschillende plaatsen in het land Algerijnen aangehouden die ervan worden verdacht lid te zijn van een islamitische terroristische organisatie. Justitie is hen op het spoor gekomen na een tip van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

In totaal zijn tien verdachten aangehouden. Vijf van hen zijn na een eerste verhoor vrijgelaten, een ander blijft in vreemdelingenbewaring omdat hij illegaal in Nederland is.

De andere vier zijn in verzekering gesteld. Justitie verdenkt hen van lidmaatschap van de
Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat

Justitie vermoedt dat de vier mannen, aangehouden in Eindhoven, Bergen op Zoom en Groningen, logistieke steun hebben gegeven aan de jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam.

Zij zouden strijders van de jihad vanuit Nederland hebben voorzien van valse identiteitspapieren, geld en onderdak. Bij huiszoekingen heeft de politie woensdag een tiental valse of vervalste paspoorten aangetroffen.

Aanslagen

Een woordvoerder van de BVD wil niet zeggen welke informatie de inlichtingendienst aan justitie heeft doorgespeeld. De dienst houdt de GPSC wel al geruime tijd in de gaten, zo blijkt uit haar jaarverslagen.

De GPSC is een afsplitsing van
Groupe Islamique Armé

Volgens de BVD heeft de GPSC een aanhang weten te verwerven onder Algerijnen in het buitenland en heeft ze zo een ondersteunend netwerk opgebouwd in diverse West-Europese landen.

In juni 2000 werden op verzoek van de Franse justitie in Nederland drie GPSC-leden opgepakt die in contact stonden met een Algerijn in Frankrijk. Uit onderschepte telefoongesprekken zou zijn gebleken dat de GPSC een aanslag beraamden tijdens het Euro 2000 dat die zomer in Nederland en België werd gehouden. Het doelwit zou het Franse nationaal elftal zijn geweest.