Bondscoach Guus Hiddink stapt op als Oranje punten verliest in het EK-kwalificatieduel met Letland op zondag 16 november. Dat zei Hiddink vrijdag op een persconferentie.

"Als we verliezen is het logisch dat ik opstap", aldus Hiddink over het thuisduel. Voor een gelijkspel geldt hetzelfde. ''Het lijkt me niet dat dat wel genoeg is.''

Oranje verloor van Tsjechië (2-1) en IJsland (2-0) en staat na drie wedstrijden al zes punten achter op beide landen. ''We hebben de reeks tot nu toe als zeer teleurstellend ervaren. Een andere conclusie kan ik niet trekken.''

Nederland moet daardoor winnen van Letland om uitzicht te houden op plaatsing voor het EK 2016 in Frankrijk. Komende woensdag speelt Nederland eerst een oefenduel met Mexico, vier dagen later komt Letland op bezoek.

Nieuwe impulsen

''Ik heb een aantal nieuwe spelers opgeroepen'', ging Hiddink verder. ''Met die jongens wil ik tegen Mexico nieuwe impulsen geven aan het team. Vervolgens wordt de wedstrijd tegen Letland cruciaal.''

Volgens Hiddink heeft Oranje het vooral in verdedigend opzicht laten afweten in de afgelopen vier duels onder zijn leiding.

"Bij alle vier de wedstrijden hebben we onszelf al vroeg in de wedstrijd in de voet geschoten. Daardoor moesten we snel omschakelen naar een andere speelwijze die we lang niet gespeeld hadden", stelde hij.

Verslapping

De bondscoach doelde op de vroege achterstand die Oranje opliep in de duels met Italië, Tsjechië, Kazachstan en IJsland. Alleen tegen Kazachstan kon Nederland de achterstand nog ombuigen naar een overwinning.

"Ik vond de 1-1 die we in Tsjechië dachten mee naar huis te nemen een startpunt om mee door te gaan. De teleurstelling was zeer groot dat dat niet lukte. In defensief opzicht hebben we niet het fundament kunnen leggen om het 'neutraal' te houden. Dan is het ook heel moeilijk om goed aan te vallen."

Hiddink maakte de vergelijking met andere landen die goed gepresteerd hebben op het WK. "We zien overal een onontkoombare verslapping en vervlakking optreden bij de teams die succesvol waren op het WK. Ook Duitsland voetbalt matig in de kwalificatie."

"Het enige verschil tussen ons en de Duitsers is dat zij een bredere selectie hebben en het wat makkelijker kunnen opvangen. Wij hebben ervoor moeten betalen qua resultaat."

Clash

De clash tussen Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar tijdens het duel met Kazachstan heeft volgens Hiddink ook een rol gespeeld. Huntelaar reageerde boos toen Van Persie de bal in kansrijke positie niet overspeelde, waar Van Persie op zijn beurt weer geprikkeld op reageerde. "Dat is niet goed geweest voor de beeldvorming."

Dat er meer discipline zou moeten komen bij Oranje is volgens Hiddink onzin. "In de discipline is geen enkel incident geweest. Het is ook te makkelijk om daar excuses te zoeken. We hebben zelfs in 1996 en ook nu een reglement opgesteld waarin de spelers zich kunnen vinden. Het gebeurde een keer dat iemand een keer op sloffen binnenkwam in plaats van sportschoenen, maar dat was het. De spelers houden zich voortreffelijk aan de regels."

Hiddink heeft met de belangrijkste spelers van Oranje, zoals Van Persie en Robben, gesproken over de situatie waarin Oranje nu zit. "Ik gaf mijn analyse en liet mijn verstand en gevoel erop los. Daar werd heel energiek op gereageerd. Dat zullen we moeten terugzien in de komende wedstrijden."

Hiddink: 'Bij verlies stap ik op'
Hiddink: 'Bij verlies stap ik op'

Willems en Van Rhijn keren terug in selectie Oranje | Hiddink wil Cruijff en Kemkers strikken voor congres