AMSTERDAM - Niet de tandarts zelf, maar de eventuele pijn veroorzaakt bij veel mensen de angst voor een gang naar de tandarts. Zeker 40 procent van de Nederlanders is bang voor de 'praktijken' van de tandarts, blijkt uit onderzoek van professor Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Het onderzoek onder ruim 900 mensen werd gepresenteerd in het kader van de Maand van de Mondgezondheid in september, die wordt georganiseerd door Colgate en de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). Het evenement is nieuw in Nederland, maar leidde er eerder in de Scandinavische landen toe dat meer mensen met tandartsangsten toch weer in de stoel terechtkwamen, zo blijkt uit onderzoek.

Zeer bang

In Nederland is 12 procent zeer bang voor de tandarts en meer dan de helft (zo'n 800.000) daarvan gaat daarom niet naar de tandarts, aldus De Jongh. Opvallend noemt hij het gegeven dat meer vrouwen bevreesd zijn, en allochtonen: "Zij gaan meestal op jonge leeftijd niet zo vaak of helemaal niet naar de tandarts. Als je dan pas voor het eerst gaat als je zeven of acht jaar bent en problemen hebt, is die ervaring meestal geen pretje. Het angstprobleem is dan geboren", aldus de Jongh.

Niet weten wat er in de mond gebeurt, het geluid van de boor en pijn voelen, wekken volgens de tandartsen zelf de meeste angstgevoelens bij de cliënten op. Dit blijkt uit een onderzoek van Colgate en de leden van de Associatie Nederlandse Tandartsen. Naar het idee van diezelfde tandartsen is bijna driekwart van de patiënten bang voor de tandarts.