BRUSSEL/ANTWERPEN - Een van de vier verdachten in het proces-Van Noppen in Antwerpen heeft woensdag onverwachts schuld bekend. Carl De Schutter nam na de opening van de zitting meteen het woord. Hij verklaarde dat hij een wapen had gegeven aan de latere moordenaar om de veekeurder te elimineren.

De Schutter had altijd volgehouden dat hij medeverdachte Albert Barrez, de man die de dodelijke schoten loste, alleen had gevraagd om Karel van Noppen te intimideren. Van Noppen werd in augustus vermoord. Hij stond bekend als een gedreven veekeurder die vocht tegen het illegale gebruik van groeihormonen in de veehouderij.

Aanleiding voor de bekentenis van De Schutter zijn de verklaringen die Van Noppens weduwe Mieke en dienst broer Flor dinsdag aflegden voor het assisenhof. "Ik wil niet dat die mensen na dit proces met vragen zouden blijven zitten."

De Schutter, die in 1996 in Frankrijk werd opgepakt, handelde naar eigen zeggen in opdracht. Hij wees nadrukkelijk naar andere medeverdachten Germain Daenen en Alex Vercauteren als reden voor zijn jarenlange ontkenning. "Ik denk dat het eigen is aan de mens, dat je in deze situatie zo je verdediging opbouwt en zegt 'nee, nee, nee ik heb er niets mee te maken', zoals ik hier naast mij hoor zeggen."

De twee veehandelaren en met name Vercauteren worden gezien als de opdrachtgevers van de moord op Van Noppen, maar zeggen van niets te weten.