De Oekraïense president Petro Porosjenko noemt de verkiezingen van de pro-Russische separatisten van zondag illegaal. 

"De verkiezingen zijn een farce, leunend op het geweld van tanks en machinegeweren", is zondag te lezen in een verklaring op internet. 

''Ik roep Rusland op om de uitslag van deze zogenaamde verkiezingen niet te erkennen, omdat ze tegen de Minsk-akkoorden van 5 september ingaan, die ook getekend zijn door Rusland", aldus Porosjenko.

In Minsk maakten de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen in september afspraken om het geweld in Oost-Oekraïne een halt toe te roepen.

Zondag openden in de regio's Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne de stembussen. De pro-Russische separatisten houden in het oostelijke conflictgebied verkiezingen voor nieuwe leiders en een parlement, ondanks zware internationale kritiek.

Koenders

De Oekraïense regering is fel tegen de verkiezingen en erkent de uitkomst niet. Sinds de door Rusland gesteunde separatisten de macht grepen in het oosten van het land, heeft de regering in Kiev echter niets meer te vertellen in de regio's Donetsk en Loehansk.

Ook de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemde de verkiezingen eerder "illegaal". De separatisten "schenden de letter en geest van de Minsk-akkoorden", stelt hij.

Toekomst Oost-Oekraïne weer terug bij af | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne