PEKING - De Chinese pers maakt woensdag melding van de geboorte van drie bijzondere kippen. De dieren hebben toen ze nog in hun ei zaten een vlucht gemaakt door de ruimte. Onderzoekers hopen met het experiment meer te weten te komen over voortplanting en de genetische wetenschap.

In totaal werden negen eieren aan boord gebracht van het Chinese ruimtevaartuig Shenzhou III, dat op 25 maart naar de ruimte vertrok en een week later terugkeerde. Drie kuikens zijn in een laboratorium uit hun ei gekropen: twee mannetjes en een vrouwtje.

In alle gevallen gaat het om zwarte kippen. Bij deze dieren kunnen genetische mutaties gemakkelijker worden achterhaald.

Normaal duurt het bij kuikens ongeveer 22 dagen voordat ze uit hun ei kruipen. Maar de ruimtekippen deden er langer over. De incubatietijd liep op tot dertig dagen, aldus de Chinese krant Beijing Daily.

De lancering van de Shenzhou was ook bedoeld ter voorbereiding op een bemande ruimtevlucht. Mogelijk gaat volgend jaar de eerste Chinees de ruimte in. China hoopt zo in de voetsporen te treden van de Verenigde Staten en Rusland, de enige twee landen die tot nu toe mensen de ruimte in stuurden.