DEN HAAG - Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) vindt niet dat uit het NIOD-rapport over de val van Srebrenica "één op één de conclusie volgde dat het kabinet moest aftreden. Dat is de conclusie geweest van Wim Kok en van sommige andere leden van het kabinet. Anderen denken daar weer anders over."

Dat zegt de bewindsman in een interview in het blad 'Wordt vervolgd' van Amnesty International, dat volgende week verschijnt. Volgens Van Aartsen miskent het besluit om af te treden waar de verantwoordelijkheid lag. Die lag bij de VN en dat is nog steeds onvoldoende doorgedrongen, meent hij.

Volgens Van Aartsen zijn hij en andere collega's afgetreden vanwege Kok. Veel buitenlandse collega's hebben hem de afgelopen dagen gebeld met de vraag waarom het kabinet toch was afgetreden. Ook in hun ogen ging het om een VN-operatie. "Zij begrijpen dan ook niet waarom wij dit na zeven jaar doen."

In een verwijzing naar berichten in de buitenlandse pers zegt de VVD-minister dat "er ruimte is om de val van het kabinet, zo kort voor de verkiezingen, met enig cynisme te bekijken," al vindt hij het niet leuk om dit te zeggen.

Volgens Van Aartsen bracht het rapport op zichzelf niet zoveel nieuws ten opzichte van wat al eerder in de Kamer was besproken en in het rapport Bakker over vredesuitzendingen is behandeld. Het drama was in wezen al parlementair afgehandeld, stelt hij.

/DOSSIERVal Paars II