VATICAANSTAD - 'In de Rooms-Katholieke Kerk is geen plaats voor priesters die jongeren misbruiken'. In deze harde taal sprak paus Johannes Paulus II (81) zich dinsdag uit over seksueel misbruik van minderjarigen door priesters. Het was in het Vaticaan niet duidelijk of de paus met zijn uitspraak ook bedoelde dat deze priesters uit het ambt moeten worden gezet.

In een toespraak tot Amerikaanse kardinalen noemde de paus het foute gedrag van geestelijken voor het eerst een misdaad. De Amerikaanse kerkleiders bleken verdeeld over de uitleg van deze woorden.

Tijdens de bijeenkomst achter gesloten deuren was niet gesproken over de positie van kardinaal Law. Er wordt grote druk op Law uitgeoefend om af te treden. De aartsbisschop van Boston heeft twee priesters, van wie hij wist dat ze zich aan minderjarigen vergrepen, overgeplaatst naar andere parochies zonder die te waarschuwen. Een van hen is inmiddels tot tien jaar cel veroordeeld. Na terugkeer van een geheim bezoek aan de paus zei Law vorige week dat hij niet van plan is af te treden.

Kardinaal Mahony, aartsbisschop van Los Angeles, vindt dat een priester die in de fout is gegaan, niet meer in het ambt mag terugkeren. Maar anderen, zoals kardinaal Bevilacqua, aartsbisschop van Philadelphia, wilden de woorden van de paus nog eens goedbestuderen.

Dagblad
Trouw

/NIEUWSKardinalen bespreken seksschandaal met de paus