PRAAG - Twee zeehonden wisten tijdens de overstromingen in Praag te ontsnappen uit de plaatselijke dierentuin. Het water stond zo hoog dat het hun bassin bereikte, waardoor de zeehonden zonder problemen de rivier in konden zwemmen.

Volgens de BBC wisten drie zeehonden weg te komen. Een daarvan is inmiddels gevangen. Van een ander exemplaar is bekend dat hij stroomafwaarts is gezwommen en de grens met Duitsland is overgestoken. De derde is nog zoek en een vierde besloot tijdens de watersnood om in zijn bassin te blijven zitten.

Tsjechische zeehondenexperts zoeken in rubberbootjes de Elbe af in de hoop de dieren terug te vinden. Ze hebben van de Duitse autoriteiten toestemming gekregen om de grens te passeren.

Het vertrek van de zeehonden is een nieuwe slag voor de dierentuin, die al drie dieren moet missen als gevolg van de wateroverlast. Een olifant werd doodgeschoten omdat hij anders zou zijn verdronken. Een nijlpaard dat was ontsnapt moest ook worden afgemaakt toen hij agressief werd. Gevreesd wordt dat een gorilla is verdronken toen zijn hele onderkomen onder water kwam te staan.

Een nijlpaard dat na de overstroming een paar dagen werd vermist, is inmiddels weer terecht. Personeel van de dierentuin zei zondag dat de 18-jarige Slavek gezond, maar hongerig is teruggevonden op de tweede verdieping van het olifantenverblijf.