MIAMI - Bijna drie weken nadat de orkaan Charley een verwoestend spoor over Florida heeft getrokken, maken de inwoners van de Amerikaanse staat zich op voor een tweede natuurramp. De oostkust van de 'Sunshine State' kan vrijdagavond of zaterdagochtend de volle laag van de orkaan Frances verwachten, waarschuwde het National Hurricane Center woensdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens het centrum dreigt de orkaan "extreme schade" te gaan veroorzaken. Als Frances in Florida aan land gaat, is het voor het eerst in meer dan honderd jaar dat een Amerikaanse staat binnen een jaar door twee zeer zware orkanen wordt getroffen.

Evacuatie

Circa 300.000 bewoners van laaggelegen delen langs de oostkust van Florida moeten uiterlijk donderdagmiddag een veilig heenkomen hebben gezocht. Vermoedelijk krijgen donderdag nog eens honderdduizenden mensen de opdracht huis en haard te verlaten.

Scholen en overheidsgebouwen

In zuidoostelijk Florida zijn vanaf donderdag vele scholen en overheidsgebouwen gesloten. In vele plaatsen begonnen bewoners woensdag noodrantsoenen in te slaan.

De tropische storm trok in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) met windvlagen tot 220 kilometer per uur over de Britse Turks- en Caicoseilanden. De autoriteiten op de Bahama's hebben de bewoners van de eilanden die het meeste gevaar lopen dringend opgeroepen zich in veiligheid te brengen.

De orkaan valt momenteel in schaal 4 van de zogeheten Saffir & Simpson-schaal. Hij geldt daarmee als 'zeer krachtig'. Frances kan daken wegblazen en veel waterschade aanrichten in gebouwen aan de kust. HulpverlenersGezien zijn omvang zal de orkaan vermoedelijk grote delen van Florida teisteren met harde windvlagen, slagregens en tornado's. Op het schiereiland zijn nog 3000 hulpverleners bezig met het opruimen van de schade van Charley. Deze orkaan, eveneens ingeschaald in klasse 4, haalde op 13 augustus fors uit in zuidwestelijk Florida. Het natuurgeweld kostte vermoedelijk 27 personen het leven. Charley verwoestte tienduizenden huizen en richtte voor miljarden dollars schade aan.