DEN HAAG - De politie in Den Haag is woensdagavond en -nacht uren zoet geweest met een parapenter, een verdacht pakketje en een helikopter. Er werden arrestaties verricht en uit veiligheidsoverwegingen een grondig onderzoek begonnen, dat de nodige uren en mankracht heeft gekost.

Uiteindelijk bleken de drie dingen niets met elkaar te maken te hebben en was er sprake van een "ongelukkige samenloop van omstandigheden", aldus een woordvoerster van de politie.

Huis ten Bosch

Als eerste verscheen woensdagavond boven paleis Huis ten Bosch in Den Haag en de bebouwde kom in de directe omgeving een parapente, een soort bestuurbare parachute. De parapente, die richting Leidschendam vloog, is uiteindelijk in Zoetermeer geland. Daar heeft de politie de 34-jarige Haagse bestuurder aangehouden.

Even later werd een verdacht pakketje in de lucht boven Wassenaar gesignaleerd, terwijl er tegelijkertijd een helikopter in de buurt rondvloog. Een politiehelikopter heeft de verdachte helikopter naar Schiphol begeleid en de twee bemanningsleden zijn gearresteerd.

Drukte op niets

Na onderzoek bleek dat de parapenter, het pakketje en de heli niets met elkaar te maken hadden. De parapenter wilde volgens eigen zeggen een keer over Den Haag en Zoetermeer zweven. Het is echter verboden om boven de bebouwde kom met een parapente te vliegen. De Hagenaar mocht, nadat proces-verbaal tegen hem was opgemaakt, weer naar huis.

Het pakketje bleek een verrassingspakket met daaraan kinderballonnen te zijn dat door toeval in een boom in Wassenaar was beland en niet uit de helikopter was gegooid. Experts van de politie hebben het pakket uit voorzorg onderzocht, de EOD hoefde niet te komen.

Helikopter

De helikopter vloog toevallig op datzelfde moment boven Wassenaar. De bemanningsleden, volgens een ooggetuige de piloot en een man met een televisiecamera, zijn aangehouden en verhoord en komen naar verwachting in de loop van de nacht vrij. Wie ze zijn en wat ze daar deden, wil de politie niet zeggen. Onderzocht wordt of de heli toestemming had om boven Wassenaar te vliegen, aldus de politiewoordvoerster.

Boven paleis Huis ten Bosch geldt in elk geval een verbod om laag te vliegen. Ook binnen een straal van 1 mijl (1852 meter) rond landgoed De Horsten mogen piloten niet lager dan ruim 600 meter vliegen.

Het pakketje is volgens de woordvoerster niet terechtgekomen in landgoed De Horsten, waar prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde ook dat het incident niets met De Horsten te maken heeft.