DEN HAAG - VVD-Tweede-Kamerlid Wilders heeft nog tot donderdag om zijn omstreden standpunt over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie te wijzigen. Fractievoorzitter Van Aartsen heeft hem woensdag tijdens een gesprek dat ultimatum gesteld, zo meldt een prominente bron in de VVD.

Wilders zelf wilde het bericht woensdagavond "bevestigen noch ontkennen". Van Aartsen liet via zijn woordvoerder weten dat dit verhaal "nergens op berust".

Partijlijn

Als Wilders volhardt in zijn standpunt om Turkije geen toegang tot de EU te geven, zal hij uit de fractie worden gezet. Wilders lijkt vooralsnog niet van plan zich te schikken naar de partijlijn.

"Ik zal op dit punt niet bewegen", zei hij dinsdag nog. Als hij uit de fractie wordt gezet, gaat Wilders als eenmansfractie verder, zo kondigde hij al aan.

Woedend

De VVD-top zou woedend zijn over de opstelling van Wilders. Woensdag probeerden Van Aartsen en VVD-partijvoorzitter Van Zanen in een drie uur lang gesprek in het huis van de fractievoorzitter Wilders op andere gedachten te brengen.

Na afloop hielden de twee partijen zich op de vlakte. "Het was een goed inhoudelijk gesprek", zei Van Aartsen. Wilders had het alleen over "een inhoudelijk gesprek". Details wilden beiden niet kwijt. Ze verklaarden donderdag verder te praten.

'Rechtsbuiten'

Wilders ligt al langer onder vuur in de VVD-fractie vanwege zijn onafhankelijke opstelling. Hij profileert zich als de 'rechtsbuiten' van de fractie en zoekt regelmatig de publiciteit met harde uitspraken.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de kwestie-Turkije zou worden uitgepraat tijdens een VVD-fractieweekeinde in Markelo vrijdag en zaterdag, maar op verzoek van Wilders gingen hij en Van Aartsen woensdag al om de tafel zitten.

Vrijheid

De VVD-fractieleider heeft laten weten alles te zullen proberen om Wilders voor de VVD-fractie te behouden. Ook Wilders zegt het liefst in de fractie te blijven, maar zijn vrijheid van meningsuiting gaat hem boven alles.

Vice-premier Zalm van de VVD heeft dinsdag, toen het conflict tot een uitbarsting kwam, met zowel Wilders als Van Aartsen gesproken. Woensdag zei Zalm dat hij het zeer zou betreuren als Wilders uit de fractie stapt. Zalm gaat zich niet rechtstreeks met de ruzie bemoeien. Het is een zaak van de VVD-fractie en Van Aartsen, aldus Zalm.