NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt woensdagavond een spoedzitting over de recente terreuraanslagen in Rusland en de gijzelingsactie in een Noord-Ossetische school.

De Russische VN-ambassadeur Andrei Denisov heeft hiertoe opgeroepen. De Veiligheidsraad bespreekt de kwestie om 23.00 uur Nederlandse tijd. Naar verwachting zal de raad een verklaring uitgeven, waarin de terreurdaden worden veroordeeld.

Bislan

Terroristen hebben woensdag in de stad Bislan een school bestormd waar ze nog steeds 150 tot 400 mensen gegijzeld houden. Volgens een officiële opgaaf bevinden zich onder de gegijzelden zeker 132 kinderen.

De kinderen maken het goed, hebben de terroristen laten weten. Bij de eerste gesprekken via een mobiele telefoon hadden de gijzelnemers water en levensmiddelen geëist, meldde een medewerker van de crisisstaf woensdagavond. Het is al de vierde terreuractie in Rusland binnen een week.

Vertegenwoordigers van de Russische regering zijn woensdagavond onderhandelingen begonnen met de gijzelnemers meldt het Russische persbureau Itar-Tass. Volgens het persbureau bevinden zich in de school zeventien gewapende terroristen en een vrouw. Aan het begin van de avond leek het einde van de gijzelingsactie nog niet in zicht. Over de inhoud van de onderhandelingen is niets bekend.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN veroordeelde de gijzeling en riep op de gegijzelden onmiddellijk vrij te laten. Ze worden vastgehouden door terroristen die explosieven op hun lichaam dragen. Ook de Amerikaanse regering veroordeelde de gijzeling.