DEN HAAG - Tussen de 15.000 en 20.000 mensen hebben woensdagin Den Haag de winnaars van Olympische medailles gehuldigd. Anky,Inge, Leontien, Pieter en de andere gelauwerden konden rekenen opeen zonnig onthaal met koningin Beatrix, premier Balkenende,diverse parlementariërs, veel applaus en gejuich en de sirtaki.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het was een feestelijke bedoening, concludeerde ook eenpolitiewoordvoerder. "Iedereen was uitgelaten, zowel de sportersals het publiek en het was erg gezellig." Bij het Binnenhof, langsde Hofvijver en op het Spuiplein was het oranje, oranje en nog eensoranje.

Druk

Het was een drukke dag voor de sporters, die net een paar dagenterug zijn uit Athene. De rijtoer door de Haagse binnenstad werdvoorafgegaan door een huldiging in de Ridderzaal, waar onder meerBalkenende en NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra de sportheldentoespraken.

Trots

Beide sprekers benadrukten de trots die zij onder hetNederlandse volk voelen voor de sporters. "Leontien, toen je daarzo stond met je lauwerkransje, hield heel Nederland van je", zeiBalkenende over het moment dat wielrenster Leontien Zijlaard-VanMoorsel haar gouden medaille omgehangen kreeg nadat ze de tijdrithad gewonnen.

Balkenende

De premier betitelde verder zwemster Inge de Bruijn als 'meestsuccesvolle Nederlandse olympische sporter'. Amazone Anky vanGrunsven zorgde volgens hem voor het 'meest aangrijpende moment',toen ze na haar kür nog zittend op de rug van haar paard Salineroin tranen uitbarstte. Zwemmer Pieter van den Hoogenband staat voorhet 'meest bloedstollende moment', aldus Balkenende: "je liet opde 100 meter vrij iedereen voorgaan bij de start en het keerpunt.Maar je tikte wel als eerste aan. Deed je dat nou expres?"

Beatrix

Koningin Beatrix ontving de équipe in haar werkpaleis aan hetNoordeinde. "Het is leuk om ook van haar te horen dat ze trots isop ons allemaal", aldus Zijlaard-Van Moorsel. "Ze had zich goedvoorbereid, ze wist van mijn val tijdens de wegrace en ook van detijdrit. Ze kwam gezellig bij ons zitten."

Hockeyster Fatima Moreira de Melo prees de warme woorden dieiedereen over had voor de Olympiërs. "Maar waar ik het meest naaruitkijk, is de rijtoer door de stad", bekende ze in de Ridderzaal.

Hoewel ze met een grote glimlach rondliep, is het leed nog niethelemaal geleden wat betreft het zilver dat de hockeydames ten deelviel in Athene. "Sommigen zeggen wel dat ze zilver mooier vindendan goud, maar bij mij kan 'ie alleen maar lelijker worden, want ikpoets 'm niet."