DEN HAAG - De Koninklijke Luchtmacht stuurt op korte termijneen extra Apache-helikopter naar Afghanistan. Het toestel vervangtdaar de Apache die afgelopen zondag neerstortte tijdens eenreguliere patrouillevlucht in de omgeving van Kabul. Dit toestel isna de crash in brand gevlogen en volledig verwoest.

Minister Kamp van Defensie liet woensdag de Tweede Kamer wetenalvast materieel naar de vliegbasis Ganci in Kirgizië te sturen.Als de Kamer het groene licht geeft, wil hij rond 15 september eeneenheid van zes F16's inzetten voor patrouilles boven Afghanistan.De toestellen moeten de komende twee maanden bijdragen aan eenrustig verloop van de in oktober geplande presidentsverkiezingen inhet land.

De bewindsman zei niet langer te kunnen wachten omdat hij andersin tijdnood zou komen. De F16's en het personeel plus eentankervliegtuig kunnen in een later stadium worden overgebracht alsde Kamer zich over de missie heeft uitgesproken. Oorspronkelijk zoude Kamer vandaag (woensdag) over de missie in Afghanistan spreken.

Wrak

Het wrak van de neergestorte Apache is inmiddels overgebracht naarde Nederlandse basis op de internationale luchthaven van Kabul. Eenspeciale commissie probeert de komende tijd de oorzaak van de crashte achterhalen.