AMSTERDAM - Het landelijk communicatiesysteem C2000 is nauwelijks in de lucht of het systeem is gekraakt, zo meldt weblog Geenstijl. Met een scanner, een laptop en speciale software is het mogelijk om nauwkeurige logfiles samen te stellen van de communicatie van overheidsdiensten. Met C2000 kunnen hulpdiensten gemakkelijk met elkaar communiceren.

"Afhankelijk van de gebruikte antennes is het mogelijk om in een straal van 500 meter tot 1,5 kilometer de bewegingen en de locatie van opsporings- en reddingsdiensten uit te zoeken. Criminelen en terroristen kunnen zo uitvogelen of ze gevolgd worden of dat er politiehelikopters in de lucht hangen, undercoveragenten die gebruik maken van hun verborgen C2000-mobilofoon zijn met een fluitje van een cent uit een drukke winkelstraat te vissen," zo is te lezen op de site.

"Onder zendamateurs en scannerluisteraars is een nieuwe tak van sport aan het ontstaan: afvangen van 'verkeersgegevens'. Sinds kort is er op internet programmatuur te vinden waarmee dit allemaal een stuk eenvoudiger geworden is. Voor zo'n 2400 euro worden tevens C2000-detectieapparaten te koop aangeboden. Ook het P2000 meldkamersysteem, een soort tekstberichtenservice voor de brandweer en ambulance is inmiddels live op internet te volgen: '...Behoorlijke Gaslucht Venserkade 2, Uitrukken...'"

De spraak is echter nog niet gekraakt.

Geen bereik

C2000 ligt al langer onder vuur. In januari meldde Zembla dat C2000 in heel Nederland binnen een groot aantal gebouwen en locaties geen bereik heeft. In Limburg, het eerste gebied waar C2000 in gebruik is genomen, werkte het systeem zo slecht dat hulpdiensten regelmatig terugvallen op hun oude apparatuur.