ROTTERDAM - De man die vorig jaar september in Zwartewaal de -jarige Jeffrey mishandelde en seksueel misbruikte is woensdag door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en tbs. Die straf is twee jaar hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank achtte het misdrijf van M.G. 'onzegbaar gruwelijk'. "Dergelijke feiten veroorzaken op grote schaal gevoelens van angst en onveiligheid in het algemeen. Het is immers de vrees van iedere ouder dat zijn of haar kind zoiets overkomt", aldus de president van de rechtbank mr. Van der Groen.

Gedwongen

Jeffrey werd op 1 september door G. bij de Put van Heenvliet, een zandafgraving in Zwartewaal van zijn fiets getrokken. De Hellevoeter dwong de scholier seksuele handelingen te verrichten.

Toen de jongen schrok van een langsvliegende wesp en begon te gillen, sloeg G. hem met een steen meerdere malen op zijn hoofd. Hij liet de jongen gewond achter. Pas enkele uren later troffen omstanders Jeffrey aan.

Hersenletsel

Jeffrey liep door de klappen blijvend hersenletsel op. De artsen denken dat hij nooit meer thuis zal kunnen wonen. De familie had tijdens de behandeling van de zaak gevraagd om een finaciële tegemoetkoming voor de verzorging van Jeffrey. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot het betalen van bijna 23.000 euro aan de Jeffrey's familie.

De Hellevoeter werd in 1985 ook veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Hij zat toen zes maanden in de cel. G. ging na zijn vrijlating meermalen de fout in. Zo is hem in 2000 op het politiebureau aangeraden hulp te zoeken voor zijn pedoseksuele neigingen. Hij was toen opgepakt voor potloodventen.

Aangiftes

Ook na het misdrijf waarbij Jeffrey was betrokken, is G. doorgegaan met zijn handelingen. Pas halverwege februari 2004 arresteerde de politie G. naar aanleiding van de verklaring van Jeffrey en verschillende andere aangiftes. Tussen december en februari is viermaal aangifte gedaan tegen G. die jonge jongens vroeg hem oraal te bevredigen. G. bekende alle vier de misdrijven.

In Hellevoetsluis ontstond na de arrestatie van G. in februari commotie toen bleek dat hij in de jaren 1992 in 1993 op de plaatselijke kinderboerderij had gewerkt.