AMSTERDAM - De 35-jarige Atefeh Bahadori heeft vorige week eigenhandig haar 4-jarige ontvoerde dochter teruggehaald uit Iran. Het duo werd zondag in Istanbul gearresteerd toen zij het vliegtuig naar Nederland wilden nemen. Zij waren in het gezelschap van Jaap Jongbloed van het tv-programma Tros Vermist.

Ook Jongbloed werd gearresteerd en korte tijd vastgehouden. Bahadori en haar dochter Nieloefar kwamen een dag later vrij en werden door een Turkse rechter naar Nederland uitgewezen, zegt Jongbloed.

Iran

De vrouw had al geruime tijd contact met Jongbloed over de ontvoering. De vader van het kind ontvoerde haar in januari 2002. Hij nam het meisje vanuit Nederland mee naar zijn vaderland Iran.

Vorige week meldde de vrouw zich vanuit Oost-Turkije bij hem met de mededeling dat zij haar dochter had terugontvoerd. Jongbloed reisde met een cameraman naar haar toe en hielp haar naar Istanbul.

Scheiding

Bahadori verblijft reeds vijftien jaar in Nederland en werkt in Amsterdam als sociaal pedagoge. Na de scheiding van haar man wees de rechter het kind toe aan de moeder.

Nadat de ex-echtgenoot de dochter naar Iran had ontvoerd, bepaalde de Iraanse rechter dat het meisje bij de vader kon blijven. De moeder werd een bezoekregeling van twaalf uur per week toebedeeld, aldus Jongbloed, maar daarvoor moest zij dan wel telkens naar Iran komen.

Invloedrijk

Afgelopen voorjaar maakte Bahadori driemaal van die regeling gebruik. Bij het vierde bezoek nam zij haar dochter mee en verdween. De vrouw was bang dat haar invloedrijke man de autoriteiten zou inschakelen.

Omdat zij dus niet via de reguliere wegen Iran kon verlaten, zocht zij in Teheran contact met mensensmokkelaars. Met hun hulp wist zij naar Irak te komen. Daarna volgde een barre tocht van vijf dagen, deels te paard en te voet, door een berggebied naar Turkije.

Gevangenis

Het scheelde niet veel of de Turkse rechter had Bahadori uitgewezen naar Iran, aldus Jongbloed. In haar Nederlandse paspoort staat dat zij is geboren in Iran. Jongbloed: "Als dat was gebeurd, was zij haar kind voorgoed kwijt geweest en was ze zelf waarschijnlijk langdurig in de gevangenis beland."

Het Nederlandse consulaat heeft dit volgens Jongbloed mede helpen voorkomen. Tros Vermist besteedt in de uitzending van vrijdag aandacht aan Bahadori's lotgevallen.